Hoved >> Nyheter Og Fakta >> 10 Sikkerhetstips for frukt og grønnsaker

10 Sikkerhetstips for frukt og grønnsaker

Forhindre matbårne sykdommer fra frukt og grønnsaker

Margaret Boyles

Sommeren bringer en mengde sunn, gårdsfersk mat! Men husk å vaske din rå frukt og grønnsaker ordentlig! Det er ikke vanskelig og sikkerhet er spesielt viktig i disse dager. Her er 10 raske tips for å sikre at frukten og grønnsakene våre blir ordentlig rengjort og oppbevart.

Vi vet alle at frisk frukt og grønnsaker har enorme helsemessige fordeler, og bidrar til å forhindre hjertesykdom, hjerneslag og enkelte kreftformer. Sunn snacks hjelper oss også med å styre vekten.

Men det er viktig å velge og tilberede produkter trygt. Mens vi vanligvis tenker på kjøtt og fjærfe når det kommer til matbårne sykdommer, kan noen ganger rå grønnsaker og frukt også inneholde skadelige bakterier. Produktene kan være forurenset på grunn av jorda eller vannet der produktene ble dyrket, eller under lagring, frakt eller tilberedning.Matsikkerhetstips for produksjon

Se gjennom denne listen for å sikre at du rengjør og oppbevarer frukt og grønnsaker ordentlig for å unngå matbårne sykdommer:

 1. Velg produkter som ikke er forslått eller skadet. Åpninger kan gi inngangsvei for patogene bakterier under frakt.
 2. Spiraliserte og ferdigkuttede produkter må være kjølt eller på is ! Hvis du må kjøpe oppskåret frukt eller grønnsaker, kjøl dem rett etter at du har kuttet dem opp.
 3. Skill frukt og grønnsaker fra rått kjøtt, fjærfe og sjømat i handlekurven, i dagligvareposene og på kjøkkenet.
 4. Vask hendene varmt såpevann før du tilbereder mat. Vask kjøkkenoverflater og redskaper med varmt såpevann før du tilbereder mat. Bare ta for vane å gjøre et 'rent sveip' av diskene og skjærebrettene dine før du setter i gang.
 5. Rengjør alle grønnsaker og frukt før spise, kutte eller lage mat, med mindre det står at innholdet er vasket på pakken.
  • Ikke vask produktene med såper eller vaskemidler. Bruk rent drikkevann for å vaske ting.
  • Skrubb alt med grov eller rynket hud med en grønnsaksbørste for å bli kvitt mikrober som er vanskelige å fjerne.
  • Produser med mange kriker og kroker som blomkål, brokkoli eller salat bør bløtlegges i 1 til 2 minutter i kaldt rent vann. Tøm bladgrønt med en sil eller dørslag og gjenta denne prosessen. Tørk deretter med et rent håndkle eller salatsnurr.
  • Skjær bort eventuelle skadede eller forslåtte områder før du tilbereder eller spiser.
  • Ikke bløtlegg bær eller frukt med skjør hud i vann. Legg skjøre produkter i et dørslag og spray det med destillert vann.
  • Tørk frukt eller grønnsaker med et rent papirhåndkle.
  • Det er ikke nødvendig å omvaske emballerte produkter merket som spiseklar, vasket eller trippelvasket.
  • Spise på flukt? Fyll en sprayflaske med destillert vann og bruk den til å vaske epler og annen frukt.
 6. Selv om du ikke planlegger å spise skallet , Skyll produktene grundig under rennende vann slik at bakterier ikke kommer inn i overflaten når du kutter.
 7. Kutt grønnsakene eller fruktene dine så nært som mulig tidspunktet du skal spise dem.
 8. Bruk alltid en skarp skjærekniv , og rengjør den godt før du skjærer opp frukt eller grønnsaker.
 9. Avkjøl frukt og grønnsaker du har kuttet, skrellet eller tilberedt innen 2 timer (eller 1 time hvis utetemperaturen er 90° eller varmere). Avkjøl dem ved 40°F eller kaldere i en ren beholder.
 10. Matlaging av grønnsaker og frukt er den sikreste måten å konsumere dem på hvis det er spørsmål om sikkerheten deres, spesielt når du reiser (selv om det kan endre næringsverdien).

Kutt din egen frukt og grønnsaker

Plastbeholderne med spiraliserte grønnsaker har blitt veldig populære. Her er grunnen til at jeg foreslår å kjøpe frukt og grønnsaker hele og kutte dem selv:

 • Fordi du legger ned arbeid og unngår emballasjen, er helmat rimeligere, spesielt når de er i sesong. Innse det: det er ikke så vanskelig å kutte opp en melon eller en agurk.
 • De er mer næringsrike. Så snart en frukt eller grønnsak kuttes, begynner lys og oksygen å bryte ned vitamininnholdet. Spesielt sårbar er antioksidanten Vitamin C. Jo mindre bitene er, jo større blir det eksponerte overflatearealet, og jo større tap.
 • De holder mye lenger. Plantemat fortsetter å puste etter å ha blitt kuttet, noe som fremskynder oksidasjon og ødeleggelse.
 • Selv et kort, nedkjølt opphold i en beholder kan påvirke smaken og teksturen til de ferdigkuttede fruktene eller grønnsakene dine. Du har sikkert lagt merke til at de vakre terningene av vannmelon og cantaloupe, brokkolibuketter og andre snittprodukter i salatbarer ofte har en bismak.
 • Du vil ha mindre plast å kaste. Planeten er oversvømmet i plastbeholdere. Gjør din del; unngå dem når det er mulig.

Hva med de kommersielle grønnsaksvaskene?

Kjemiske skyllinger og andre behandlinger for vask av råvarer blir ofte annonsert som den beste måten å holde ferske råvarer trygge i hjemmet. Imidlertid testet Institutt for matvitenskap og menneskelig ernæring ved University of Maine flere hovedprodukter. Ingen var mer effektive enn en vask med rent vann . FDA fraråder også bruk av kommersielle produkter og anbefaler å vaske produkter i kaldt vann fra springen.

Lær mer om mattrygghet: