Hoved >> Nyheter Og Fakta >> 10 innendørs planter som renser luften

10 innendørs planter som renser luften

Oppdag de beste luftrensende potteplantene

Robin Sweetser

Visste du at potteplanter renser luften? Vi har lenge visst at innendørs planter forbedrer humøret vårt og reduserer stressnivået. Det er bare noe med å ha noe grønt og levende som du bryr deg om som bringer lykke. Men visste du også at planter renser luften?

I de kalde månedene tilbrakte vi mye tid innendørs. Helt klart, sunn inneluft er en topp prioritet. Uten skikkelig ventilasjon tar det ikke lang tid før innendørs forurensninger bygger seg opp til usunne nivåer.

Innendørs forurensninger kommer i to hovedvarianter:  1. Partikler som støv, muggsporer og pollen.
  2. Flyktige organiske forbindelser (VOC). VOC er gasser som frigjøres fra maling, tekstiler, tapeter, tepper, plast og løsemidler som vanligvis finnes i de fleste hjem. Selv husholdningskjemikalier som blekemiddel, ammoniakk, vaskemidler, møbelpolish, tepperensere og møllkuler avgir skadelige gasser.

Mekaniske eller elektrostatiske filtre kan være effektive for å fange opp partikler, men med mindre vi fjerner kilden, er luftbårne kjemikalier vanskelig å eliminere helt.

Hva har planter med inneluft å gjøre?

La oss gå gjennom en grunnleggende bit av botanikk: planter absorberer karbondioksid (Co2) og frigjør oksygen (O2), som brukes av alle mennesker og levende vesener til å puste. Utendørs bruker treplanting dette konseptet for å sone for effektene av luftforurensning. Så, ville innendørs planter gjøre det samme med inneluft?

hvor lenge er frø bra for

Tilbake i 1989, a NASA ren luft studie testet 19 forskjellige plantearter for å se om de ville være effektive til å rense luften. De fant at i løpet av bare 24 timer ble opptil 87 % av formaldehyden, benzenen og trikloretylenen fjernet fra luften av plantenes blader og røtter, mens oksygen ble returnert til rommet. Bunnlinje: vanlige potteplanter med lite lys absorberte giftstoffer og hjalp til med å rense luften!

...Eller det trodde vi. A 2019 studere av Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology konkluderte med at effekten av innendørs planter på innendørs VOC-nivåer har vært litt overdreven. Mens de renser luften, gjør de det i en så langsom hastighet at det ikke gjør mye ut av seg til slutt.

Vi sier: Hver liten bit hjelper! Uansett, å ha planter innendørs har så mange helsemessige fordeler at det er mange grunner til å fylle hjemmet ditt med planter! La oss identifisere hvilke planter som er best til å rense inneluften.

10 innendørs planter som renser luften

Noen av de beste luftrensende potteplantene er:

1. Engelsk eføy ( Hedera helix) er en populær, hardfør plante som er lett å dyrke. Det fjerner de fleste forurensninger. Den er ikke masete med lys og kan overleve sol til skygge. Eføy liker ikke høye temperaturer og foretrekker å holde seg kjølig. Hold fuktig og spray bladene ukentlig for å motvirke edderkoppmidd.

eføy-141007_1280_full_width.jpg
Engelsk eføy

2. De Fred Lily ( Spathiphyllum sp.) er en vakker plante med en nydelig hvit blomst som trives fint i gjennomsnittlige innetemperaturer. Fredsliljer er kjent for å rense luften for alkoholer, aceton, trikloretylen, benzen og formaldehyd. Hold fuktig på et halvskyggefullt sted.

spathiphyllum-53063_1280_full_width.jpg
Fredsliljeblomst

3. Spraglete Slangeplante ( Sansevieria trivasciata ), også kalt 'svigermors tunge', er veldig lett å dyrke. Vann kraftig og la det tørke ut før du vanner igjen. Den kan overleve hvor som helst fra sol til skygge.

potteplanter_002_full_width.jpg
Slangeplante (denne 35 år gamle svigermors tunge kom faktisk fra en svigermor).

Fire. Edderkoppplanter ( Chlorophytum comosum ) er veldig enkle å dyrke. Hold fuktig på et halvsolrikt til skyggefullt sted, og det vil trives.

når kommer det snø?

green-lily-493096_1280_full_width.jpg
Edderkoppplanter

5. Bromeliader vinne en gullstjerne for å rydde opp i de fleste forurensende stoffene. De frigjør oksygen og fjerner luftforurensninger om natten mens du sover! Disse vakre plantene med sine lyse blomster og grønne blader klarer seg best med sterkt, indirekte sollys eller fluorescerende kontorbelysning. Denne tørketolerante planten trenger ikke mye vedlikehold, men vil få rotråte hvis du overvanner eller ikke sørger for god drenering.

guzmania-91262_1280_full_width.jpg
Bromelia

6. Dracaena liker å holdes fuktig på et halvt solrikt til skyggefullt sted. Warneck, Janet Craig, rødkantede dracaener og maisstilk har blitt rangert som de høyeste når det gjelder å fjerne luftforurensninger.

7. Gråtende fig (Ficus benjamina) liker sterkt indirekte lys, høy luftfuktighet og varme temperaturer. Vann når toppen av jorda føles tørr og dugg toppen regelmessig.

8. Gummiplanter (Ficus elastica) tolerer svakt lys og kjølige temperaturer og fjern luftgifter fra ethvert innendørs miljø.

9. Areca palmer ( Chrysalidocarpus lutescens) er vakre, enkle planter som fjerner alt innendørs luftgifter.

10. Filodendron er praktisk talt skuddsikre planter. De kan ta full sol for å skygge hvis de vannes regelmessig. Hjerte-blad, Philodendron selloum , og elefantørefilodendron er de beste luftrenserne.

Flere planter som renser luften

  • Hvis du heller vil ha blomstrende planter, var to som klarte seg godt i testingen Krysantemum og Gerbera tusenfryd . De er effektive til å fjerne VOC og produserte blomster også!
  • Kinesiske eviggrønne planter (Aglaonema) som varme temperaturer og middels til lave lysforhold. La det tørke litt mellom vanningene. Hold deg unna trekk, som kan føre til at bladene blir brune.
  • Reed eller Bambus palmer trives i lite lys så lenge de holdes jevnt fuktige.
  • Andre flotte luftrensende potteplanter inkluderer Boston bregner , aloe vera , og fugl av paradis .

Ingen grunn til å gjøre hjemmet ditt til en jungel, men: I et hus med 8 til 9 fot høye tak, er bare én eller to planter per 100 kvadratmeter gulvplass fordelaktig. Røttene og mikroorganismene i jorda spiller en like viktig rolle som bladene, så plantene bør være i 6- til 8-tommers brede potter med jordoverflaten eksponert for luften. Å suge opp giftstoffer ser ikke ut til å ha noen negativ effekt på plantene som er undersøkt. Forskning viser at de trygt metaboliserer forbindelsene ved å bryte dem ned til ufarlig karbon, vann og salter.

Vi renser hjemmene våre for skitt, så hvorfor ikke rense luften – spesielt hvis det er så enkelt som å legge til noen flere potteplanter.

Se vår Pleieguide for stueplanter om hvordan du holder potteplantene dine glade og sunne – slik at de kan holde luften sunnere!

Potteplanter