Hoved >> Nyheter Og Fakta >> 10 ting du ikke visste om humler: Den vennlige, uklare bien

10 ting du ikke visste om humler: Den vennlige, uklare bien

Svare på vanlige spørsmål om den ydmyke humla

Robin Sweetser

Humla er den største og mildeste av biene – og en pollineringsmester! Vi svarer på noen vanlige spørsmål om humler – og finner ut hvilke blomster som kan tiltrekke seg (og hjelpe) våre uklare venner.

Etter å ha lest i fjor høst om den drastiske nedgangen i humlebestandene i min delstat, fryktet jeg at jeg ikke ville se de svart-gule bombeflyene denne våren, så jeg var veldig lettet da de besøkte min tidlig blomstrende 'Purple Gem' og 'Olga' Mezitt' rhododendron.

Det var så mange humler og de beveget seg så fort fra blomst til blomst på jakt etter pollen og nektar at det var vanskelig å få en til å stå stille lenge nok til å få et godt bilde. De er raske arbeidere og kan på grunn av sin større kropp bære større last.rhodies_003_full_width.jpg

1. Er humler gode pollinatorer?

Ja! Humler er utmerkede pollinatorer - mye mer effektive pollinatorer enn honningbier, faktisk. De søker hovedsakelig etter pollen i stedet for nektar, og overfører mer pollen til blomstenes pistiller ved hvert besøk.

Mange avlinger er godt egnet for naturlig pollinering av humler, inkludert agurker, paprika, tomater, frøavlinger, jordbær, blåbær, bringebær, meloner og squash. De er spesielt tiltrukket av rørformede blomster.

Kvinnelige arbeidsbier samler nektar og pollen. De utfører en unik tjeneste kalt 'buzz pollination' ved å ta tak i den pollenproduserende delen av planten i kjevene deres og vibrere vingemusklene for å løsne fanget pollen. Humlenes vinger slår mer enn 130 ganger i sekundet!

Hvis du kan få en til å holde stille lenge nok, se nøye etter, og du vil legge merke til pollenkurven (eller 'corbicula') på bakbena der den gjemmer en mengde pollen for å bære tilbake til reiret. Avlinger som tomater, paprika, bær og tranebær bærer bedre frukt hvis de er surrende pollinert. Blomstene på bærene er innelukket, så det skal en humles lange tunge til for å komme til plantens nektar.

når er vannmeloner modne

rhodies_005_full_width.jpg

2. Hvilke blomster tiltrekker humler?

Humler må jobbe hardere enn noen gang for å finne mat og ly på grunn av tap av habitat og overforbruk av plantevernmidler.

For å tiltrekke humler og andre innfødte biearter, vurdere innfødte planter – som asters, koneblomster ( Echinacea spp.), lupiner, biebalsam ( Monarda spp.), og flyktige vårer. Humler er imidlertid ikke masete; alt som produserer nektar og pollen fungerer for dem! Hvis du planter selv et lite område eller noen få beholdere med blomstrende planter, vil biene finne dem.

Planlegg hagen din for en lang sesong med blomstring. Humler er i stand til å fly i kjøligere temperaturer og lavere lysforhold enn andre bier, noe som gjør dem til de første pollinatorene du vil se om våren og de siste som flyr om høsten. Dessverre gjør denne evnen dem også mer sårbare for plantevernmidler og ugressmidler i landbruket, som vanligvis sprøytes tidlig om morgenen og senere på dagen for å unngå å skade honningbiene som er aktive midt på dagen.

  • Til vår , prøv å plante krokus, virginiablåklokker, lungeurt, valmuer, hellebore, californiavalmuer, akelei, lavtvoksende floks eller kortvarig vår.
  • Til tidlig og sensommer , plante koneblomster, solsikker, svartøyde susaner, biebalsam, gentian, lerkespore eller høy floks.
  • Til falle , når det blir vanskeligere å finne nektar, prøv å plante høstblomster som salvia, vill geranium, anemone, basilikum, gressløk, koriander og persille.

3. Hvordan flyr humler?

Det er rundt 45 arter av humler (Bombus) i USA alene. Disse store biene er runde og uklare med korte, stubbe vinger.

Du må lure på hvordan disse store runde biene flyr så bra. En fersk studie viste hvordan de bittesmå vingene holder biene oppe: Humler slår vingene frem og tilbake i stedet for opp og ned. Tilsynelatende ligner humlenes vinger mer på en helikopterpropell enn et fly.

4. Lager humler honning?

Ja, men ikke nok til å være en kilde til konsum. Humler lager en liten mengde honning, akkurat nok til å klare dem over noen dager med dårlig vær. De kan opprettholde omtrent en ukes mat i kroppen, så de må spise regelmessig for å overleve. Tidlig blomstrende trær og busker, som frukttrær, pussyvier og servicebær, er spesielt nødvendige for å gi de nylig fremvoksende dronningene litt næring når de våkner og starter sine nye kolonier. Hele bikuben dør ut på senhøsten, og etterlater bare nye, parrede dronninger for å starte nye kolonier om våren. Hvis til og med én ny dronning dør, vil en hel potensiell koloni gå tapt.

Til tross for at de ikke produserer så mye honning, er pollineringstjenesten som humlene gir langt mer verdt enn noen mengde honning!

5. Stikk humler?

Humler strenger sjelden, selv om de kan. De er generelt veldig medgjørlige. De danner ikke svermer som andre kommunale bier, og de stikker bare når de virkelig blir provosert.

Bare hunnhumler har stikker. Men de er så godmodige at det er en stor oppgave å få en hunn til å stikke deg.

I følge BumbleBee.org , vil en humle til og med advare deg før den svir. Den vil stikke opp et mellomben hvis den irriterer seg over din tilstedeværelse, noe som betyr å gå av!.

De vil egentlig bare bli aggressive hvis du plager reiret deres. Humler kan stikke mer enn én gang, men brodden deres mangler mothaker og en brodd blir ikke etterlatt.

Har du noen gang lagt merke til hvordan humler bare 'bumler rundt' tidlig på morgenen, og beveger seg sakte? Bamse-pelsen deres og deres evne til å regulere kroppstemperaturen gjør at humler kan være ute og gå på kalde morgener, men de kan ikke fly før de er blitt varme.

På dette tidspunktet kan de til og med sitte stille i hånden din og la deg forsiktig klappe de lodne kroppene deres.

hvor store blir pelargonier

6. Så er humler vennlige?

Vi kan ikke snakke med vennskap mellom mennesker og bier, men humler er en naturlig sosial bie, som lever sammen i grupper som kalles kolonier. Kolonier kan inneholde mellom 50 og 500 individer, ifølge National Wildlife Federation, mens honningbikuber kan ha 50 000!

7. Hvor bor humler?

Humler har små reir, på størrelse med en baseball og en softball. I motsetning til en bikube, hekker humler vanligvis nær bakken eller til og med under jorden, i steinvegger, under gressklumper eller i hule trær og stubber. Forlatte musehull er en favoritt siden de kommer komplett med et varmt pelsfôr.

Bumbles holder seg nær hjemmet. Etter å ha søkt på forskjellige blomster, bærer de det innsamlede pollenet og nektaren tilbake til reiret for å mate.

I motsetning til honningbier, dør humlekolonien på senhøsten. Dronningen (som styrer kolonien) er det eneste medlemmet av en humlekoloni som overlever vinteren! Hun går i dvale i vintermånedene under jorden og starter en ny koloni om våren.

vårblomstrende_busker_041_full_bredde.jpg

8. Sover humler?

Ja, selvfølgelig! Hannbier vil også sove ute etter at de forlater reiret (for aldri å komme tilbake). Noen ganger er det hunnen som er fanget utenfor reiret fordi temperaturen avkjøles så raskt at hun ikke kunne fly tilbake; hun vil vente til morgenen med å bringe pollen tilbake til reiret. Vanligvis vil du finne hvilende humler under blomster eller til og med inne i dem!

9. Biebestandene er i tilbakegang. Er humler også i trøbbel?

Ja. Mange humler er oppført som truet, sårbare eller nær truet.

I fjor ble den rustne lappede humla ( Bombus affinis ) var den første bien som er oppført som en truet art på det kontinentale USA, og den antas å være utryddet her i New Hampshire - den siste registrerte observasjonen av den var i 1993! I følge Landbruksdepartementet kan nedgangen i humlebestander skylde på de 5 'P'ene' – parasitter, skadedyr, patogener, dårlig ernæring og plantevernmidler.

10. Hvordan tiltrekker jeg humler til hagen min?

Hvis du oppdager mangel på bier i hagen din, bør du vurdere om nabolaget ditt bruker mye plantevernmidler i plenene og hagen. Du har kanskje svaret ditt!

uv-indeks på 9

Prøv i det minste å eliminere plantevernmidler fra hagen din. En gruppe insektmidler kalt neonikotinoider har vist seg å ha en ødeleggende effekt på alle typer bier. Det er et systemisk insektmiddel som kan komme fra forhåndsbehandlede frø eller spray som påføres sengeplanter. Kjemikaliet er tilstede i alle deler av den behandlede planten—blomster, stilker, blader osv. Kjøp organisk når det er mulig eller spør ditt lokale barnehage for å forsikre deg om at det ikke ble brukt systemikk på plantene du kjøper.

For å gi hekkeplasser, la en del av hagen din være litt vill og børstet. Ikke klipp eller rak der, og la noen plantestengler stå over vinteren for å gi de nye dronningene plasser å dvale på og steder å etablere nye kolonier om våren.

Se videoen vår som viser enkle måter å tiltrekke bier til hagen for å få flere blomster og mat!

Birøkterplanter