Hoved >> Nyheter Og Fakta >> 4 måter kanadisk Thanksgiving skiller seg fra amerikansk Thanksgiving

4 måter kanadisk Thanksgiving skiller seg fra amerikansk Thanksgiving

Pixabay

God Thanksgiving, Canada!

I USA er Thanksgiving en av de største høytidene i året. Men visste du at Canada også feirer Thanksgiving? Her er noen av de viktigste forskjellene mellom amerikansk og kanadisk Thanksgiving!

4 måter kanadisk Thanksgiving skiller seg fra amerikansk Thanksgiving

Kanadisk Thanksgiving og American Thanksgiving kan se like ut ved første øyekast, men det er et par ting som skiller disse to høstfestene.

1. Kanadisk Thanksgiving er i oktober – og på en mandag

Det er riktig! Kanadisk Thanksgiving finner sted en hel og en halv måned før amerikansk Thanksgiving, den andre mandagen i oktober ( mandag 11. oktober 2021 ).Siden begynnelsen av Thanksgiving-ferien har datoen flyttet seg flere ganger - fra midtuken i april til en torsdag i november - til 1957, da den kanadiske regjeringen offisielt erklærte at Thanksgiving ville finne sted den andre mandagen i oktober. Dette sørget for at Thanksgiving og en annen kanadisk høytid, Remembrance Day (11. november), ikke lenger ville overlappe hverandre.

I dag stiller kanadisk Thanksgiving opp med Columbus Day og Indigenous People's Day i USA, som også arrangeres den andre mandagen i oktober.

Vancouver om høsten
En rolig høstmorgen i Vancouver.

2. Amerikansk og kanadisk Thanksgiving har forskjellig (men lik) opprinnelse

Alle ser ut til å kjenne historien om den første amerikanske Thanksgiving i 1621, men vet du hvordan kanadisk Thanksgiving ble til? Faktisk kan den første kanadiske Thanksgiving til og med ha datert før pilgrimenes store måltid.

Tradisjonen med Thanksgiving oppsto med høstfesten - en høstlig feiring ment å vise takknemlighet for sesongens rike høsting. Imidlertid handlet canadisk Thanksgiving opprinnelig mindre om å feire innhøstingen og mer om å takke Gud for å holde tidlige oppdagere trygge da de våget seg inn i den nye verden.

I den forstanden av 'takk' dateres den tidligste rapporten om en slik middag tilbake til 1578, da den engelske oppdageren Martin Frobisher og hans mannskap holdt et spesielt måltid for å takke Gud for å ha gitt dem trygg passasje gjennom det nordlige Nord-Amerika, til det som er i dag det kanadiske territoriet Nunavut.

Den første Thanksgiving etter det kanadiske konføderasjonen skjedde ikke før i april 1872, da høytiden ble observert for å feire at prinsen av Wales ble frisk fra en alvorlig sykdom.

I dag har tradisjonen med Thanksgiving kommet for fullt, og det er først og fremst sett på som en tid for å samle familien, markere starten på høsten og feire sesongens gode mat.

kanadisk flagg. Foto av Muskoka Stock Photos/Shutterstock.
Foto av Muskoka Stock Photos/Shutterstock.

3. Thanksgiving er litt mer lavmælt i Canada

Thanksgiving er en av de største høytidene i USA – med store parader, massive fester og fotball – men det er definitivt lavere nøkkel i Canada. Selv om ferien fortsatt feires mye i Canada og er en lovfestet høytid i det meste av landet * , kanadieres tilnærming til Thanksgiving er litt mer tilbakelent.

( * Unntakene er de atlantiske provinsene, hvor ferien er en valgfri fridag, og i Quebec, hvor ferien ikke er så populær totalt sett.)

Thanksgiving i Canada innebærer at familier kommer sammen for å spise kalkun og feire innhøstingen, men slektninger har ikke en tendens til å reise så langt over hele landet som i USA. Og fordi ferien finner sted i begynnelsen av oktober, er været vanligvis fortsatt egnet for en Thanksgiving Day-tur eller ferie - en tradisjon som mange kanadiere gjerne tar del i foran den lange vinteren. I tillegg, fordi høytiden faller på en mandag, kan Thanksgiving-festen i stedet finne sted på lørdag eller søndag.

Selv om du kanskje forventer at hockey skal ta plassen til tradisjonell Thanksgiving Day-fotball, er fotball også en del av Thanksgiving-tradisjonen i Canada. Hvert år sendes den årlige Thanksgiving Day Classic-dobbelthodet over hele landet, der fire lag fra CFL (Canadian Football League) spiller for Thanksgiving-ære!

kan du fryse fersk rosenkål

Lønneblad

4. Det er ingen stor shoppingmani etter Thanksgiving

Elsk dem eller hat dem, Black Friday og Cyber ​​Monday har blitt en stor del av Thanksgiving-sesongen i USA. I Canada er det imidlertid ingen ekte shoppingmani etter Thanksgiving, siden julen fortsatt er så langt unna. Dette gir kanadiere sjansen til å fokusere utelukkende på å feire skjønnheten i begynnelsen av oktober og innhøstingen!

Når det er sagt, kan ingen motstå et godt salg lenge: De siste årene har kanadiske butikker også begynt å delta i novembers Black Friday og Cyber ​​Monday. Spesielt i 2020, med økningen i netthandel, kan forhandlere gripe enhver mulighet til å fremme forbrukeraktivitet rundt høytidene.

Til slutt, uansett hvordan, når eller hvor du feirer det: God høsttakkefest!

Lære mer

Sjekk ut siden vår om amerikansk Thanksgiving, samt en liste over favorittene våre Thanksgiving oppskrifter (og Make-Ahead Thanksgiving-oppskrifter også)!

Kalender helligdager