Hoved >> Nyheter Og Fakta >> Afrikanske fioler

Afrikanske fioler

Afrikanske fioler er herlige potteplanter og vil lyse opp ethvert rom med sine lilla, rosa eller hvite farger.

Pennsylvania State University Streptocarpus (tidligere Saintpaulia) ionanthus Plantetype Stueplante Soleksponering Del Sol Jord pH Litt sur til nøytral Blomstringstid Varierer Blomsterfarge Blå Rosa Lilla Rød Hvit Underhode

Hvordan ta vare på afrikanske fioler

Redaktørene

afrikanske fioler er små potteplanter som produserer klynger av hvite, blå eller lilla blomster over uklare blader. Slik tar du vare på afrikanske fioler i hjemmet ditt!

Om afrikanske fioler

Som navnet antyder, er afrikanske fioler hjemmehørende i Øst-Afrika, som stammer fra de tropiske regnskogene i Tanzania og Kenya. I 1892 identifiserte den tyske kolonialoffiseren Walter von Saint Paul-Illaire disse plantene og sendte frø tilbake til Tyskland. Slekten kom til å bli kalt Saintpaulia , selv om plantene nylig har blitt omkategorisert i en annen slekt, Streptocarpus . Til tross for deres vanlige navn, er de ikke en type fiolett, men de produserer levende, fiolettfargede blomster. Les mer om disse lekre plantene her !Afrikanske fioler klarer seg best og produserer mest oppblomstring i sterkt, indirekte lys. Selv om de generelt er enkle å ta vare på, kan de gå gjennom masete staver. Ikke bli motløs!

Planting

Hvordan plante afrikanske fioler

 • Du kan bruke en ekte afrikansk fiolett potteblanding eller en pottejord for alle formål, så lenge den er godt drenerende. Slik lager du din egen miks.
 • Hold afrikanske fioler plantet i små potter og ompotter med noen års mellomrom for å blande i frisk jord. Å være litt pottebundet oppmuntrer afrikanske fioler til å blomstre mer, så ikke vær for rask til å gi dem mer plass.
 • Jorda skal være løs og godt drenert, og høyt innhold av organisk materiale er et pluss. Lær om organiske jordforandringer.
 • Når du ompotter afrikanske fioler, ikke plant dem dypere enn de allerede var plantet, og vær forsiktig så du ikke begraver kronen på planten. Stilkene til afrikanske fioler kan være utsatt for råtne hvis de holdes for fuktige.

Afrikansk fiolett

Hvilken

Hvordan ta vare på afrikanske fioler

Vanning

 • Hold jorden lett fuktig, men pass på at du ikke overvanner, siden de myke stilkene til afrikanske fioler er svært utsatt for råtne.
 • Bruk romtemperatur vann, siden avkjølt vann kan sette spor på bladene.
 • Blader er mottakelige for råte og soppflekker hvis de holdes i høy luftfuktighet, så vann afrikanske fioler fra bunnen for å unngå å få overflødig vann på løvet.

Belysning

hvor lenge legger ender egg
 • Afrikanske fioler foretrekker sterkt, indirekte lys. Unngå direkte sollys og hold dem minst noen få meter unna lyse sør- eller vestvendte vinduer. Et øst- eller nordvendt vindu gir dem den beste belysningen uten risiko for å brenne det følsomme bladverket.
 • Kunstig belysning fungerer også bra. Bruk fluorescerende eller LED-pærer for å supplere naturlig belysning.
 • Tynne, mørkegrønne blader og lange stilker forteller deg at planten får for lite lys; lysegrønne eller blekede blader indikerer for mye lys.

Gjødsling

biter strømpebåndsslanger
 • I løpet av den aktive vekstsesongen (vår og sommer), gjødsle hver 2. uke med en høy fosforholdig plantemat. Begynn først å gjødsle når planten ser ut til å trenge en ekstra boost (langsom, tynn vekst; bleke eller gulne blader).
 • Overgjødsling er et mer vanlig problem enn undergjødsling, siden de fleste jordblandinger er tilsatt rikelig med næringsstoffer.

Generell omsorg

 • Mange varianter foretrekker varme forhold (65°F/18°C eller varmere), selv om noen er mer tolerante for kjøligere forhold. I alle fall, hold dem unna trekkfulle vinduer om vinteren.
 • Planter bør flyttes til større potter etter hvert som de vokser, men å holde afrikanske fioler litt rotbundne kan oppmuntre dem til å blomstre. Et tegn på at fiolen din trenger ompotting er visne blader.
 • De uklare bladene har en tendens til å samle støv og skitt. Børst dem forsiktig av med en liten, myk børste.
 • Blomstringsproblemer? Sjekk ut våre tips om hvordan sørg for at dine afrikanske fioler blomstrer .

For mer informasjon om afrikanske fioler, besøk nettstedet til African Violet Society of America på www.avsa.org .

Afrikanske fiolette blomster

Skadedyr/sykdommer
 • Cyclamen midd kan påvirke afrikanske fioler. De er nesten umulige å fjerne fullstendig, så deponering av den infiserte planten og isolering av nærliggende planter anbefales.
 • Edderkoppmidd og kan også være et problem.
 • Mugg vises som uklare hvite flekker på stilker og blader.
 • Ulike former for rød og sykdom er også vanlige.
Anbefalte varianter

Det finnes hundrevis av varianter og hybrider, fra miniatyrfioler til etterfølgende varianter! De skiller seg hovedsakelig i fargene på blomstene deres, som spenner fra hvit til lilla, selv om noen varianter også har variasjon i løvverk og blomster.

Afrikanske fioler er vanligvis klassifisert etter størrelse, basert på hvor brede de vokser:

 • Miniatyr : mindre enn 8 tommer på tvers
 • Standard : 8–16 tommer på tvers
 • Stor : mer enn 16 tommer på tvers
Vidt og visdom
 • Fioler (Bratsj) – selv om det ikke er relatert til afrikanske fioler – er en av de februar fødselsblomster , så en afrikansk fiolett i potte kan være en lys gave til en bursdag i februar.
 • Fiolett symboliserer lojalitet, hengivenhet og trofasthet. Finn ut mer blomstersymbolikk her.
Potteplanter
Almanakk hageplanlegger

Den #1 hageplanleggeren på jorden ble akkurat bedre

Nydesignet for å være enklere og raskere! Skap fremtiden din med en godt planlagt hage!
Lære mer

Få Almanacs daglige oppdatering

Gratis nyhetsbrev på e-post

Epostadresse

Kommentarer

Legg til en kommentar

Fru Gingerich (ikke verifisert)

2 måneder 2 uker siden

Moren min og jeg har begge mange fioler, og de klarer seg bra! Jeg ble overrasket over at ingenting ble sagt om forplantning - det er så enkelt! Ta et 'mammablad' fra den midterste ringen av blader og stikk det i fuktig jord. Dekk til med en liten krukke for å lage et grønt hus, og om ikke lenge, og ny plante bør vokse! Ett blad jeg hadde dyrket 6 babyplanter på en gang! (Hvis du bruker et 'bestemorblad' fra ytterkanten, er det mye tregere å dyrke en ny plante, eller kanskje ikke gjøre noe i det hele tatt.)

Dessuten får jeg min til å blomstre ved å vanne med eggeskallvann. Kok eggeskall i vann i 10 - 20 minutter, sil deretter og avkjøl. Bruk vannet på fiolene dine. Fungerer utrolig bra! Min svigermor sier også at de skal gi dem litt sukker.

vannmelonfrø for planting

Kellie Lesslie (ikke bekreftet)

5 måneder siden

Jeg mottok en plante nylig, bladene henger over potten. Ser ikke sunt ut for meg. Hva burde jeg gjøre?

Carol (ikke bekreftet)

6 måneder 1 uke siden

Jeg har en stor plante. Stengelen er veldig tykk og presser seg opp fra den store doble potten. Det faller over. Kan jeg kutte roten kortere? Jeg virkelig ikke noe om disse plantene, det var en gave og det fortsetter å gi. Nettopp ferdig blomstret flest blomster ennå. Sannsynligvis en god 5 år gammel.

hvordan planter du brokkoli

Donna Watson (ikke bekreftet)

6 måneder 3 uker siden

Jeg har en plante som er to afrikanske fioler som vokser i samme potte. Det er mye utsatt rot. Skal jeg prøve å skille de to eller bare sette i en større potte og få så mye av roten (der bladene har vokst og blitt trukket av) i jorden. De vokser fint - men mer vertikalt enn horisontalt - plantene ser ut som de er rygg mot rygg.

Sherry (ikke bekreftet)

9 måneder 1 uke siden

Jeg ompottede fiolen min for noen uker siden, og siden hun har vært hengende og kantene på bladene krøller seg, hva har jeg gjort galt og hva kan jeg gjøre for å hjelpe det??

 • Flere kommentarer
Den gamle bonden