Hoved >> Nyheter Og Fakta >> Blue Moon in 2021: When Is the Next Blue Moon?

Blue Moon in 2021: When Is the Next Blue Moon?

Fang Sturgeon Blue Moon i august!

Bob Berman

Sturgeon Blue Moon vil finne sted 21.–22. august 2021! Hva er en blå måne, egentlig? Les alt om Blue Moons.

vinter nødsett for bil

Fang Sturgeon Blue Moon

Augusts fullmåne, som tradisjonelt er kjent som Sturgeon Moon, er ekstra spesiell i år: det er en sesongmessig Blue Moon!

Mesteparten av tiden inneholder en sesong (vinter, vår, sommer eller høst) tre fullmåner. Men hvis datoene for fullmåner og årstidene stemmer overens, kan en sesong ende opp med å inneholde fire fullmåner i stedet. Hvis det skjer, kalles sesongens tredje fullmåne en sesongbasert blåmåne! Det var akkurat tilfelle i august 2021.Når skal du se Sturgeon Blue Moon

Denne fullmånen vil dukke opp natt til lørdag 21. august, før den når topp 'fullhet' neste morgen (når den vil være skjult under horisonten). Gå ut like etter solnedgang og hold øye med den gjennom natten for å se den svømme sakte over himmelen!

→ Hvorfor kalles Augusts måne Sturgeon Moon? Lær alt om det på vår august fullmåne-side !

Hva er en blå måne?

Trenger du en oppfriskning på hva en Blue Moon faktisk er? Vi får mange spørsmål om begrepet, inkludert:

  • Er 'Blue Moon' et vitenskapelig begrep som brukes i astronomi?
  • Oppsto dette begrepet med indiansk folklore, som en rekke av de andre fullmånenavnene?
  • Ser en blå måne virkelig blå ut?

I sannhet er svaret på alle disse spørsmålene 'nei'.

Den moderne forståelsen av 'Blue Moon' tok først fart på 1980-tallet. Det var et resultat av en mye tidligere feil trykt i en utgave fra 1946 av Himmel og teleskop magasinet, og siden den gang har begrepet gått viralt i media.

To typer blåmåner

Det er to definisjoner av begrepet som ofte brukes i dag:

  • Seasonal Blue Moon: Den ekstra fullmånen som oppstår innenfor en astronomisk sesong . Én sesong – definert av datoene for solhverv og jevndøgn - Det forekommer typisk tre fullmåner i seg. Hvis en sesong i stedet har fire fullmåner, så tredje fullmåne (ikke den fjerde) i sesongen kan kalles en blåmåne.
  • Calendrial Blue Moon: Den andre fullmånen som oppstår i en kalendermåned . Det tar vår måne omtrent 29,5 dager å fullføre en syklus med faser (fra nymåne til nymåne), så hvis en fullmåne inntreffer den første i en måned, vil det være en andre fullmåne – en blåmåne – på slutten måneden også (unntatt i februar).

Selv om den sistnevnte definisjonen er den som oftest følges i dag, kom førstnevnte faktisk først. Som nevnt ovenfor, ga en feiltolkning av sesongdefinisjonen på 1940-tallet plass til den kalenderdefinisjon, som senere ble popularisert på 80-tallet og har holdt seg til i dag.

blue-moon-2015.jpg

Når er neste blåmåne?

Når dette skrives, vil den neste blåmånen i henhold til begge definisjonene skje den 22. august 2021 , som beskrevet i detalj ovenfor.

Etter det må vi vente et par år på en ny blåmåne:

  • Den neste calendrical Blue Moon vil skje 30. august 2023, som den andre fullmånen i den måneden.

Hvor ofte oppstår en blå måne?

De fleste måneder har én fullmåne, ikke to.

Siden Månens faseperiode er 29 1/2 dager, mens måneder vanligvis har 30 eller 31 dager, er det åpenbart at hvis en fullmåne lander på den første dagen i en måned unntatt februar, vil den gjenta seg igjen på slutten.

Det viser seg at kalendriske blåmåner skjer hver 30. måned i gjennomsnitt. To og et halvt år. Sesongmessige blåmåner skjer med samme hastighet: omtrent en gang hvert annet til tredje år. Så kanskje 'once in a Blue Moon' ikke er så sjelden likevel!

To blå måner på ett år

Men hvor ofte har vi to blå måner i løpet av ett år? (Som i 2018, da det var blåmåner i både januar og mars, og ingen fullmåne i februar.)

Dette vil ikke skje igjen før i 2037, når vi igjen vil ha en blåmåne i både januar og mars.

Lære mer

Vil du lære mer om månen? Se almanakkens månefasekalender og fullmånekalender!

Fullmåne måne