Hoved >> Nyheter Og Fakta >> Den ekstremt rare La Niña

Den ekstremt rare La Niña

Skisteder er sterkt avhengige av snøproduksjonsmaskiner fra Vermont til Colorado.

James J. Garriss

Til tross for en kul Ni ña formet globalt vær, her i Nord-Amerika har været vært utrolig varm . Vintervær surmulet i Vesten og nektet å flytte østover. Været ble faktisk så rart at det i jula var mer snø i El Paso, Texas, på den meksikanske grensen, enn i Toronto, Canada!

Det har vært veldig rart vær for en La Niña.Utvid bildet! Kreditt: NOAA

Legg merke til hvordan en La Niña skal forme vinterværet. Det er ment å produsere kaldt vått vær i Vest-Canada og Pacific Northwest. Sør- og Midtvesten skal visstnok være varme. Texas og sørvest er ment å være tørre mens Ohio River Valley er normalt våt.

Dette skjedde ikke i desember. Faktisk, gjennom hele måneden, var været mer likt forholdene som vanligvis produseres av en varm El Niño. Nesten hele Canada og Northern Plains var betydelig varmere enn gjennomsnittet (>5˚C eller 9˚F) og de sørlige og sentrale Rockies var iskalde, i gjennomsnitt 8˚F (4,4˚C) kjøligere enn normalt. Gulfen var så varm som forventet, men det var også hele østen. Desert Southwest and Southern Plains har blitt begravet i snø, noe som er gode nyheter for tørkerammede Texas, men veldig uvanlig for en La Niña.

20. – 31. desember – Temperaturer (øverste kart) og nedbør (nederst) Øverst – Rød betyr at temperaturene er mer enn 5˚C varmere enn normalt og mørkeblå er 5˚C kjøligere Bunn – Mørk blått betyr 200 % mer nedbør enn normalt mens brunt er mindre enn 50 % av normalt

Så hva skjedde? Forskere har århundrer med historiske data og treringdata som indikerer hvordan La Niña-hendelser påvirker klimaet. Hvorfor oppfører denne hendelsen seg så annerledes?

Forskere er egentlig ikke sikre, men her er noen teorier som jeg har hørt så langt:

  • Menneskeskapt global oppvarming.
  • La Niñas svinger i styrke. Denne svekket seg gjennom november til midten av desember, men begynner å bli sterkere. Når La Niña er svak, lar den den varme subtropiske jetstrømmen varme østen.
  • Den arktiske oscillasjonen, vinterens wildcard, forble positiv og fanget den kalde polare luftmassen nordover.
  • Den nordatlantiske oscillasjonen forble positiv, noe som også fanger den polare luftmassen nordover.
  • Golfstrømmen i Atlanterhavet er veldig rask i år, så Atlanterhavet har vært ekstremt varmt. Den varmen sivet innover i øst.

Kombinasjonen av alle disse faktorene er sjelden, men det har skjedd tidligere. Jeg håper at du nyter varmen (hvis det er det du liker).

Hvis snø og kulde faller i smak, er det mye vinter igjen i kalenderen! Faktisk spår vi at vinteren vil gjøre et comeback over det østlige USA og Midtvesten innen midten av januar!

Hvordan er vinterværet ditt så langt? Meld fra om været i ditt område – og fortell oss hva du synes om det!

Vær Klimavitenskap La Nina