Hoved >> Nyheter Og Fakta >> Iriser

Iriser

Pixabay Iris spp. Blomster Soleksponering Full sol Del Sol Jord pH Litt sur til nøytral Blomstringstid Vår Sommer Blomsterfarge Blå Flerfarget Oransje Rosa Lilla Rød Hvit Gul Hardførhetssone 3 4 5 6 7 8 9 Subhead

Hvordan plante, dyrke og ta vare på iris

Catherine Boeckmann

Den høye, vakre iris , oppkalt etter den greske gudinnen som red på regnbuer, kommer i mange magiske farger. Til tross for sin guddommelige opprinnelse, er denne juniblomstren robust, pålitelig og lett å dyrke. Lær alt om å plante, dyrke og ta vare på irisblomster.

Om iris

Det er rundt 300 arter i slekten Iris . De mest kjente irisene er de høye skjeggete irisene (Iris germanica) som når 2 til 3 fot i høyden.

hvordan plante nepefrø

Disse karakteristiske, seksbladede blomstene har tre ytre hengende kronblad (kalt 'fall') og tre indre stående kronblad (kalt 'standarder').Iriser kan være skjeggete eller kremete (aka 'skjeggløse'). Skjegg iris er såkalt fordi de har myke hår langs midten av fossen. I crested iris danner hårene en kam eller rygg i stedet.

De fleste iris blomstrer på forsommeren. Noen - for det meste skjeggete hybrider - er remonterende, noe som betyr at de blomstrer igjen senere på sommeren.

Iris tiltrekker seg sommerfugler og kolibrier, og lager nydelige snittblomster. For irisledsager i hagen, se til roser , peoner , og liljer .

Planting

Når skal du plante iris

 • Ideelt sett plante iris på sensommeren til tidlig høst, når nattetemperaturene forblir mellom 40 og 50 grader Fahrenheit eller over. Dette gir dem god tid til å etablere seg før den kommende vinteren. De høye skjeggete irisvariantene plantes best nærmere høsten fordi de går i dvale tidlig til midten av sommeren.
 • Hvis du mottar nakne jordstengler eller iris i en beholder på et tidspunkt tidligere på året, fortsett og plant dem så snart det passer. Det er bedre å få dem i bakken i stedet for å vente til det ideelle tidspunktet.

Velge og forberede et plantested

 • Iris blomstrer best i full sol. De tåler så lite som en halv dag med sol, men det er ikke ideelt. Uten nok lys vil de ikke blomstre.
 • Skjegg iris må ikke skygges av andre planter; mange klarer seg best i en spesiell seng alene.
 • De foretrekker fruktbar, nøytral til lett sur jord. Lær mer om forberedelse av jord for planting og organiske jordforandringer.
 • God drenering hele året er svært viktig; iris foretrekker 'våte føtter, men tørre knær.' De tåler ikke våt jord om vinteren.
 • Løsne jorden med en jordfreser eller hagegaffel til en dybde på 12 til 15 tommer, og bland deretter inn et 2- til 4-tommers lag med kompost.

Hvordan plante iris

 • For iris med bare rot, plant rhizomet horisontalt med toppen eksponert. I klima med varme somre, plant rhizomet like under jordoverflaten.
 • Plant jordstengler enkeltvis eller i grupper på tre, 1 til 2 fot fra hverandre, avhengig av størrelsen.
 • Grav et grunt hull 10 tommer i diameter og 4 tommer dypt. Lag en jordrygg på midten og plasser rhizomet på ryggen, spre røttene nedover begge sider. Fyll hullet med jord og fest det forsiktig, og la deler av rhizomet og løvet være avdekket.
  • Tips: Det er lett å gjøre feilen med å plante iris for dypt. Jordstenglene til disse plantene bør være delvis utsatt for elementene, eller tynt dekket med jord i varmt klima. Hvis de er begravd for dypt, vil de ikke klare seg.
 • Ikke mulch rundt rotstokken, da denne praksisen kan oppmuntre til råte.
 • Vann godt.

Stripet irisblomst

Hvilken

Hvordan dyrke iris

 • Gjødsle tidlig på våren med en universalgjødsel ripet inn rundt plantene. Unngå å bruke høy-nitrogen gjødsel på overflaten eller uforsiktig mulching med organisk materiale, som kan oppmuntre jordstengler råte. Reblooming iriser fungerer best hvis de befruktes igjen etter at den første blomstringsbølgen er ferdig.
 • Ikke overvann iriser; for mye fuktighet i jorda kan føre til at jordstenglene (røttene) råtner. Vann konsekvent og dypt, spesielt under tørke om sommeren.
 • Hold jordstengler eksponert. I motsetning til pærer, som trives dypt under jorden, trenger iris jordstengler litt sol og luft for å tørke dem ut. Hvis de er dekket med jord eller overfylt av andre planter, vil de råtne. Iris kan ha nytte av grunne mulching om våren.
 • Høyere iris kan trenge staking, ellers vil de falle over.
 • Se etter irisborere i løvet (mørke vertikale linjer som kan virke vannaktige vises i bladene). Se skadedyrtips nedenfor.
 • Deadhead (fjern brukte blomster) konsekvent; Skjegg iris vil blomstre sekvensielt på knopper plassert langs stilkene.
 • Etter at blomstringen er ferdig, kuttes blomsterstengler nede ved bunnen, men IKKE trim irisblader etter at de har blomstret ferdig. Blader fortsetter med fotosyntese og genererer energi for neste års vekst. Klipp av brune spisser – og klipp blomstengelen ned til rotstokken for å motvirke råte.
 • Etter hard frost på høsten, kutt bladverket hardt tilbake, fjern eventuelt løvverk som ser flekkete eller gulnet og kast alt rusk i søpla.
 • Hvis irisløvverk blir rammet av kraftig frost, fjern og ødelegge det for å eliminere boreegg. Se dine lokale frostdatoer .
 • For vinterbeskyttelse, dekk jordstengler med en tomme eller to av sand toppet med et lett lag med eviggrønne grener, påført etter at bakken fryser og fjernet når Forsythias blomstrer neste vår.
 • Tidlig på våren, fjern vinterdekk og alt gammelt løvverk for å tillate frisk, ny vekst og forhindre irisboring.

Delende iriser

Over tid er det ikke uvanlig at planting av iris blir overfylt, noe som fører til at jordstenglene mister vitalitet og slutter å blomstre. Når dette skjer (vanligvis hvert 2. til 5. år), er det på tide å dele og plante sunne jordstengler i frisk jord.

Når skal man dele? Gjør denne oppgaven etter at blomstringen er ferdig og trim deretter løvet tilbake til seks tommer.

 1. Rett etter blomstringen (midt på sommeren), grav forsiktig opp irisklumpen. Du vil oppdage at den opprinnelige jordstengelen du plantet ('moren') har produsert flere avlegger jordstengler.
 2. Skill disse jordstenglene fra moren med en skarp kniv og kast moren, siden den ikke lenger vil produsere blomster.
 3. Inspiser jordstengler for råtnende vev eller andre tegn på sykdom, fjern og kast infiserte deler eller hele usunne jordstengler.
 4. Trim irisløvet ned til 3 til 5 tommer i høyden slik at plantene kan fokusere på å etablere nye røtter.
 5. Plant disse ferske jordstenglene i et nytt bed, plant dem på nytt der de var før (etter å ha lagt til ny jord), eller del dem med venner og spre gleden over iris!

irises-3530372_1920_full_width.jpg

Skadedyr/sykdommer
 • Iris er hjortbestandig og tørketolerant.
 • Imidlertid er de mottakelige for den fryktelige irisboreren som overvintrer som egg i brukte blader. Hvis du ser vertikale striper i bladene, så se etter disse skadedyrene og squash dem! Hvis du ser tegn på råte i rotstokken, grav den opp og fjern de berørte delene.
 • Verbena knoppmøll, hvitfluer, irissnutebille, trips , snegler og snegler, bladlus og nematoder kan også være plagsomme.
Anbefalte varianter
 • De høye skjeggete irisvariantene kommer i flamboyante farger som liver seg opp i junihagen. De er juniblomstrer og plantes vanligvis bare om høsten.
  • 'Udødelighet' er en høy skjeggete Reblooming Iris som blomstrer i juni og deretter gir en ny avling av uberørte hvite blomster på sensommeren. Det er hardfør til sone 4.
  • Andre rebloomers, hardføre i det minste til sone 4, er: 'Feed Back' , en mørk lilla; 'Earl of Essex' , også lilla; og 'Jeg gjør' , med hvite blomster.
  • Hvis du bor i sone 5 eller varmere, prøv 'Jennifer Rebecca' , en lilla rosa skjønnhet.

bearded-iris-3385748_1920_0_full_width.jpg
Foto: Skjegg iris. Kreditt: Pixabay .

 • Sibirske iris , I. sibirica , kommer også i en rekke farger. De har en delikat skjønnhet enn de staselige irisene, men er like robuste.

siberian-sword-lily-786445_1920_full_width.jpg
Foto: Sibirske iris. Kreditt: Pixabay .

 • De japansk iris , I. ensata , har enorme, flate blomster som ligner tropiske fugler og de trives rundt dammer.

japansk-iris-2403420_full_width.jpg
Foto: Japansk Iris. Kreditt: Pixabay.

Vidt og visdom
 • Irisen er avbildet i den franske kongelige standarden fleur-de-lis og er også symbolet på Firenze, Italia.
 • Oral rot, tatt fra de tørkede røttene til iris 'Florentia' , ble ansett som en kur mot blod- og lungesykdommer, og babyer som fikk tenner ble oppmuntret til å gnage på en 'finger' av tørket rot for dets naturlige fluor.
Blomster Stauder Iris
Almanakk hageplanlegger

Den #1 hageplanleggeren på jorden ble akkurat bedre

Nydesignet for å være enklere og raskere! Skap fremtiden din med en godt planlagt hage!
Lære mer

Få Almanacs daglige oppdatering

Gratis nyhetsbrev på e-post

Epostadresse

Kommentarer

Legg til en kommentar

Donna Brennan (ikke bekreftet)

2 måneder siden

Jeg har en venninne som har iris i hagen sin - men hun aner ikke hvordan de kom dit. Jeg forklarte at planten måtte plantes med en pære. Hun har bodd i det huset i over 60 år, men aner ikke hvordan den blomstrende planten kom dit.
Noen ideer. Jeg kan legge til at det er japansk Knotweed som også vokser i det samme området.
Takk skal du ha

Kim (ikke bekreftet)

2 måneder 3 uker siden

Jeg har nylig ansatt noen til å komme til å rydde opp i hagen, og nå etter at jeg brakk ankelen og ikke var i stand til å gjøre noe verft på flere uker. Jeg var på jobb da han jobbet. Da jeg kom hjem, fant jeg ut at alle plantene mine, inkludert iris, var tatt ned til bakken. Jeg er nå bekymret for at mine flere varianter av iris ikke kommer tilbake neste år.

Har noen opplevd noe lignende? Eller har du noen håp til meg?

Patrick (ikke bekreftet)

kan vi se en planet i kveld

6 dager siden

Som svar på Hjelp! avKim (ikke bekreftet)

Jeg hadde noen iris i det siste huset jeg bodde i som ble klippet ned hvert av de første 4 årene jeg var der. De kom stadig tilbake, det var da jeg lot dem vokse og fant ut at de var vakre iris.
Siden da har jeg alltid hatt iris. Fra det jeg har lært om å dyrke dem vil de alltid komme tilbake så lenge denne er tilstede og ikke er skadet.

Redaktørene

2 måneder 3 uker siden

Som svar på Hjelp! avKim (ikke bekreftet)

Det er greit å kutte ned iris om høsten, så din bør være i orden så lenge jordstenglene i seg selv ikke ble skadet. Hvis det bare er løvet som ble klippet, bør du ikke ha noe å bekymre deg for! Faktisk, når du transplanterer eller tynner ut iris om høsten, er det en god idé å beskjære bladene slik at de fokuserer på å sette ned nye røtter.

Douglas Maurer (ikke verifisert)

4 måneder siden

vær så snill å klargjøre noe for meg. Jeg har lest flere steder som sier at når du planter irisløk, skal du plante dem ca. 4 tommer dypt. men andre steder jeg har lest skal jeg plante irisløk med deler av fruktkjøttet utsatt for vær og vind. Kan du være så snill å avklare hvilken som er riktig slik at jeg kan plante min riktig. Snakker om pære og ikke rhizsome

 • Flere kommentarer
Den gamle bonden