Hoved >> Nyheter Og Fakta >> Meteordusjkalender 2021: Når er neste meteorskur?

Meteordusjkalender 2021: Når er neste meteorskur?

En kunstners skildring av Leonid-meteorregn i 1833 som ga en av de mest spektakulære utstillingene i historien.

Edmund Weiss

Datoer for meteordusj og visningstips

Bob Berman Body

Gjør deg klar for høstens meteorer! Når er neste meteorregn? Våre Meteor dusjkalender for 2021 har datoene, beste tidspunktet å se, antall per time, opprinnelsessted og tilhørende komet – pluss visningstips!

2021 Meteor Shower Kalender

Datoene for store meteorregn endres ikke mye fra år til år, selv om toppen (eller 'maksimum') av en regn kan variere med en dag eller to. Vi har listet opp disse toppdatoene i tabellen nedenfor, sammen med gjennomsnittlig antall meteorer du kan forvente å se per time (under beste forhold) og den beste visningstiden for hver dusj. Mer detaljert informasjon om hver meteorregn finner du under tabellen.Finn visningstips for de to største meteorskurene her: Perseid-meteorregn og Geminid Meteor Shower .

De viktigste meteorregnene
DUSJ BESTE VISNING OPPRINNELSESPUNKT DATO FOR MAKSIMUM* NEI. PER TIME** TILKNYTTET KOMET
Kvadrantid Predawn N 2.–3. januar 25 -
Lyrid Predawn S 21.–22. april 10 Thatcher
Og Aquarid Predawn JEG VET 4.–5. mai 10 Halley
Delta Aquarid Predawn S 28.–29. juli 10 -
Perseid Predawn FØDT 11.–12. august femti Swift-Tuttle
Drakonid Sen kveld NW 8.-10.okt 6 Giacobini-Zinner
Orionid Predawn S 20.–21. okt femten Halley
Nordlige Taurid Sen kveld S 11.–12. november 3 Encke
Leonid Predawn S 16.–17. november 10 Lim inn-Tuttle
Andromedid Sen kveld S 25.–27. november 5 Hvit
Tvilling Hele natten FØDT 13.–14. desember 75 -
Ursid Predawn N 21.–22. desember 5 Tuttle
*Kan variere med én eller to dager **Måneløs, landlig himmel Modig = mest fremtredende
 • 'Predawn' betyr mellom midnatt og omtrent en time før morgenskumringen. Beste tid for å se de fleste store dusjene.
 • 'Sen kveld' betyr omtrent mellom kl. 22.00. og midnatt (eller litt over).

Meteorbyger i 2021

Quadrantider | 2.–3. januar 2021

Under de rette forholdene er Quadrantidene en av årets beste meteorbyger, siden de har et gjennomsnitt på 25 meteorer i timen når de er på topp. Dessverre er Quadrantidens topp ganske kort, og varer bare fra midnatt til daggry. I alle fall faller deres toppdato i år sammen med en lys avtagende måne, noe som gjør det vanskelig å se de fallende meteorene.

Lyrids | 21.–22. april 2021

solformørkelsesfakta og myter

Lyridene når sitt høydepunkt natt til 21.–22. april 2021, da du kan forvente å se gjennomsnittlig 10 meteorer i timen i mørk, klar himmel mellom midnatt og daggry. Sjelden produserer Lyridene bølger på opptil 100 meteorer i timen.

Denne meteorskuren er synlig fra både den nordlige og sørlige halvkule, men er mye mer aktiv på den nordlige halvkule, hvor meteorenes stråler står høyt på himmelen. I år vil Månen være i en voksende gibbous fase under Lyridenes topp, så den beste visningen vil være mellom kl. månenedgang og daggry 22. april.

Eta Aquarids | 4.–5. mai 2021

Eta Aquarids er resultatet av støv og rusk produsert av Halleys komet når den sirkler rundt solen. Denne meteorskuren er mest spektakulær på den sørlige halvkule, der meteorenes stråler er høyere på himmelen. På den nordlige halvkule sees Eta Aquarids ofte nærmere horisonten.

Se etter Eta Aquarids tidlig før daggry den 5. mai, når 10–20 meteorer i timen kan sees på den nordlige halvkule (og nesten det dobbelte av den på den sørlige halvkule).

Delta Aquarids | 28.–29. juli 2021

Delta Aquarids får navnet sitt fra stjernebildet Aquarius, som de ser ut til å stamme fra. En svakere regn, Delta Aquarids når vanligvis sitt høydepunkt i slutten av juli og produserer mellom 10 og 20 meteorer i timen rundt denne tiden. En virkelig mørk himmel gir den beste sjansen til å se Delta Aquarids, siden de har en tendens til å ikke være like lyse som noen av de andre meteorregnene.

I år blander Delta Aquarids lyset fra en lys avtagende gibbous måne, noe som vil gjøre det vanskeligere å se disse svake meteorene. Hold øye med dem i morgenstundene 28., 29. og 30. juli.

Perseider | 11.–13. august 2021

Vi er inne for et fantastisk Perseids-show i år! Nymånen faller 8. august og vil fortsatt være tynn når perseidene når sitt høydepunkt bare noen dager senere, noe som betyr at de ikke blir vasket ut av månens lysstyrke. Denne meteorskuren er også en av årets mest produktive – forvent å se opptil 50 meteorer i timen på en klar, mørk himmel. For flere visningstips, sjekk ut vår guide til Perseide-meteorene !

Drakonider | 8.–10. oktober 2021

Draconidene er ikke årets mest virkningsfulle show, men de markerer starten på en travel sesong med meteorregn. Etter drakonidene kommer en dusj hver til annenhver uke frem til slutten av desember.

I år når drakonidene sitt høydepunkt bare noen få dager etter den nye månen 6. oktober. Dette, pluss det faktum at den tynne halvmånen går ned før kvelden faller på, betyr at vi vil ha en perfekt mørk himmel for å kunne se alle meteorene lettere. Disse meteorene har også en tendens til å toppe seg tidligere på natten enn de fleste; se etter dem så snart det er mørkt nok til å se stjernene.

Orionider | 20.–21. oktober 2021

Orionidene er oppkalt etter et av de mest gjenkjennelige stjernebildene på himmelen, Orion, som disse meteorene ser ut til å stråle ut fra. Orionidene har ofte noen av de lyseste og raskeste stjernene, og dukker opp i midten av oktober og når sitt høydepunkt i timene før daggry den 21. oktober. Dessverre vil de i år konkurrere direkte med full jegermåne , som vil være på sitt lyseste samme natt som orionidene (20.–21. oktober).

På grunn av timingen vil Orionidene sannsynligvis bli vasket ut og vil ikke være så fremtredende som vanlig. For den beste sjansen til å se disse stjerneskuddene, begi deg ut i de mørke timene før daggry og posisjoner deg vekk fra fullmånen så godt du kan.

Leonider | 16.–17. november 2021

Leonidene har normalt 10 til 15 stjerneskudd i timen, men i sjeldne tilfeller har de vært kjent for å produsere meteorstormer, som resulterer i at tusenvis av meteorer strekker seg over himmelen! I år, ikke forvent en storm - eller mye av et show i det hele tatt, siden Leonidene konkurrerer med den lysende voksende gibbous Månen (som blir full 19. november).

Geminider | 13.–14. desember 2021

Desembers fullmåne står opp den 18., noe som betyr at Geminidenes topp 13.-14. desember vil bli vasket ut til en viss grad av en lysende voksende gibbous Måne. Heldigvis faller månen under horisonten i de tidlige timene av 14. desember, så det vil være noen timer før daggry den 14. når Geminidene ikke vil konkurrere med månens lys. Les mer om Geminid meteorregn her !

Følg med mens vi fortsetter å legge til flere meteorbyger!

Perseid-meteorregn

er engelsk timian en flerårig

Meteorbyger Visningstips

 • Det vanligste spørsmålet er ' Hvor kan jeg se meteorbygene ?' Svaret er: HVOR SOM HELST i himmelen! Under en meteorregn kan meteorer dukke opp hvor som helst, ikke bare i nærheten av deres utstråling. (Strålingen er stedet på himmelen som banene til meteorer i en meteorregn ser ut til å stamme fra, fra vårt perspektiv på jorden. For eksempel er stjernebildet Perseus strålen for Perseidenes meteorskur; stjernebildet Leo, Leonidene. ) Når det gjelder visningssted på jorden, kan flere store meteorregn sees på begge halvkuler, men andre kan sees bedre i den ene eller den andre, avhengig av hvor langt over eller under horisonten strålen befinner seg. Ursidene, for eksempel, sees i hovedsak bare på den nordlige halvkule, ettersom strålen er for langt nord for ekvator for god visning på den sørlige halvkule.
 • Når er det meteorbyger ? Se diagrammet ovenfor for 'dato for maksimum', som viser toppen av hver meteorregn (når stjerneskuddene vil være hyppigst). Tiden på året for hver regnbyge bestemmes av når den i jordens bane krysser strømmen av meteoroider.
 • Når kan jeg se meteorbygene? Se diagrammet ovenfor for den beste seertiden. I nesten alle dusjer er utstrålingen høyest like før daggry , men når som helst mellom midnatt og daggry gir deg utsikt over de fleste meteorer front mot front, for en hyppigere visning. Fra og med midnatt snurrer posisjonen din på kloden rundt til den fremovervendte halvdelen av jorden (i forhold til baneretningen). Ved daggry vender posisjonen din på kloden rett mot retningen som Jorden beveger seg langs sin bane.
  • Merk: den Geminid meteorregn er synlig hele natten, siden Tvillingen dukker opp bare en time eller to etter natta; utstrålingen er høyest litt etter midnatt.
 • Hvor du skal lete ? Det beste stedet å starte er mellom strålende og senit (rett over deg på himmelen). (Nok en gang er radianten der meteorene ser ut til å starte fra.) Se 'opprinnelsespunktet' ovenfor.
 • Hvordan se ut? Du trenger ikke noe spesielt utstyr. Faktisk fungerer kikkert dårlig for meteorbyger. Det blotte øye er ditt beste verktøy!

Mørk himmel, klar himmel trengs!

 • Himmelen må være mørk, vekk fra alle byens lys. Prøv å komme til et visningssted så langt som mulig fra sterkt lys. Dette kan kreve planlegging - for en landtur eller en campout.
 • Sterkt måneskinn, innen noen få dager etter en fullmåne, vil redusere antallet meteorer du vil se. Sjekk vårt fullmånediagram.
 • Det er klart at været må samarbeide slik at himmelen er klar.
 • Se etter et sted med vidåpen utsikt over himmelen, fri for hindringer som høye trær eller bygninger.
 • Tilbring omtrent 20 minutter ute for øynene dine å tilpasse seg mørket på nattehimmelen.
 • Legg et teppe på bakken og kos deg!

For mer informasjon, klikk her for å lese artikkelen vår, 'Hva er meteordusjer: fakta om stjerneskudd.'

Astronomi Meteorer