Hoved >> Nyheter Og Fakta >> Meteoroider, meteorer og meteoritter: Hva er forskjellen?

Meteoroider, meteorer og meteoritter: Hva er forskjellen?

Finne en meteoritt på jorden!

Hva er forskjellene mellom en asteroide, meteoroid, meteor og meteoritt? Og hvordan finner du en meteoritt? Meteoritter som faller til jorden er det nest beste for romoppdrag. Utenomjordisk materiale kommer til oss, i stedet for omvendt! Lære mer . . .

For å si det enkelt, de er alle romsteiner!

  • De største steinene kalles asteroider . Tenk på asteroider som mindre planeter som går i bane rundt solen akkurat som jorden.
  • Over tid brytes disse asteroidene ned til mindre partikler av stein kalt meteoroider . Meteoroider går også i bane rundt solen vår.
  • Når en av disse meteoroidene kommer inn i jordens atmosfære og fordamper, kalles den en meteor – eller stjerneskudd. Meteoren varmes opp og får luften rundt den til å gløde. Vi ser en lysstripe. De fleste meteorer brenner opp. Forskere tror at opptil 10 000 tonn meteorer faller på jorden hver dag, men de fleste er ikke større enn et støvkorn.
  • Hvis en meteor overlever sin passasje gjennom jordens atmosfære uten å brenne opp og lander på jordens overflate, kalles det en meteoritt . Meteoritter varierer i størrelse fra små småstein til steinblokker.

Noen planeter og måner har ikke nok atmosfære til å beskytte dem mot nedslag av meteorer og asteroider. Jordens måne, Merkur og til og med Mars er dekket med runde nedslagskratere fra disse kollisjonene.Hva er meteorbyger?

Vi ser meteorbyger , eller stjerneskudd , når jorden reiser gjennom skyer av partikler etterlatt av asteroider (eller, kometer ).

En meteorregn ser ut til å stamme fra et enkelt punkt på himmelen, 'strålende'. Meteorer sett nær strålen nærmer seg observatøren og vil vises som korte striper på himmelen. Meteorer sett 45 til 135 grader fra strålen beveger seg imidlertid i en mer parallell retning til observatøren. Disse meteorene vil produsere lengre striper på himmelen.

Meteorbyger er vanligvis oppkalt etter stjernebildet der strålene deres ligger på tidspunktet for regnmaksimum. Dermed vil Leonid-meteorregn (topp rundt 18. november) se ut til å stråle ut fra stjernebildet Løven.

dårlig pappa vitser 2021

Siden jordens bane er praktisk talt den samme fra år til år, er bygene forutsigbare.

Her er den komplette meteorbygerkalenderen her for datoene for alle de viktigste meteorbygene i løpet av året.

Du vil se flest meteorer på en klar, mørk natt under en nymåne. Hvis du bor i nærheten av en sterkt opplyst by, kjør bort fra lysene og mot stjernebildet som meteorene ser ut til å stråle ut fra.

For å se flest meteorer, se så sent på natten som mulig, helt til daggry. For å se en dusj, må meteordusjen være over horisonten – de fleste strålene er oppe rundt midnatt.

Ta tak og plenstol og se opp: De fleste meteorbyger er veldig raske! De blinker forbi på et sekund eller mindre.

farmers almanac beste dager å avvenne

Hva er en meteoritt?

Hver dag faller dusinvis av små meteoritter til jorden. De som sees komme ned kalles 'fall'. De som blir funnet på bakken kalles 'funn'.

Meteoritter er av stor interesse for forskere ettersom å studere dem hjelper oss å forstå dannelsen og utviklingen av solsystemet.

Meteoritter kan gjenkjennes på deres mørke, ofte skjellerte ytre. Vanligvis vil de være tettere enn en 'vanlig' stein og vil ofte bli tiltrukket av en magnet. Hvis de gjenopprettes, er det best å legge dem i en ren plastpose eller pakke dem inn i aluminiumsfolie. Meteoritter bør også håndteres så lite som mulig for å bidra til å bevare deres vitenskapelige verdi.

Hvis enkeltpersoner planlegger å søke, bør de alltid innhente tillatelse fra grunneieren før de begir seg ut på privat grunn!

Slik finner du meteoritter:

  • Tape en sterk magnet til enden av et kosteskaft. En meteoritt inneholder mye jern, så den vil feste seg til magneten din.
  • Hvis det er en vanlig stein med mye jern, kan den også feste seg. Du kan kjenne en meteoritt på fusjonsskorpen, et tynt, glassaktig belegg som ble dannet da meteoritten overopphetet under fallet gjennom jordens atmosfære.

Morsomme meteorittfakta

  • Den største meteoritten som noen gang er funnet i USA veide 15 tonn og ble funnet i 1902 i Willamette, Oregon.
  • Siden 1978 har team av forskere samlet inn over 15 000 meteorittprøver fra Antarktis. De er lettere å finne på kontinentets snøhvite overflate.
  • En av Canadas mest bemerkelsesverdige meteoritter ble funnet nær Tagish Lake i det nordlige British Columbia av Jim Brook den 25. januar 2000. Han forvekslet det nesten med ulvebæsj.

Ikke bekymre deg. De fleste meteorer er veldig små og jorden er enorm. Til tross for den nåværende hypen, og mange rykter, har det bare vært ett bekreftet tilfelle av en meteor som faktisk har truffet noen.

Meteorer