Hoved >> Nyheter Og Fakta >> Desember måned 2021: Helligdager, morsomme fakta, folklore

Desember måned 2021: Helligdager, morsomme fakta, folklore

Pixabay

Alt du bør vite om desember

Desember måned byr på mange høytider, høytider og begivenheter! Lær alt om den 12. måneden på kalenderen, en kort historie og hva måneden er kjent for! Fra St. Nicholas Day til Geminid Meteor Shower til jul, det er en travel måned i året. Bare husk å ta en kopp kakao og slapp av når du kan.

Desember måned

Desember er den 12. måneden (og siste måneden) i vår moderne gregorianske kalender (som den var i den forrige julianske kalenderen).

Imidlertid var det opprinnelig den 10. måneden i den romerske kalenderen (til 153 f.Kr.). Derfor kommer 'desember' fra det latinske ordet ti , som betyr 'ti.'Tilbake i romertiden hadde kalenderen bare ti måneder og begynte med mars! Vinterperioden ble ikke engang tildelt måneder fordi det ikke var en aktiv tid for militær, landbruk eller sivilt liv.

Desember måned bestod opprinnelig av 30 dager. Da januar og februar ble lagt til kalenderen (rundt 700 fvt), ble desember forkortet til 29 dager. Så, i den påfølgende julianske kalenderen, ble to dager lagt til desember, noe som gjorde den 31 dager lang.

hvordan å omplante jadeplante

Lær om alle tolv måneders navn .

desember kalender

 • 6. desember er Sankt Nikolaus dag . St. Nicholas, barnas skytshelgen, inspirerer tradisjoner over hele verden fra jakt på gaver til strømper eller sko fylt med søtsaker.
 • 7. desember er National Pearl Harbor Remembrance Day .
 • 13. desember er St. Luciadagen , som lenge har vært assosiert med lysfestivaler. Før den gregorianske kalenderreformen i 1752 fant festdagen hennes på den korteste dagen i året (derav ordtaket 'Lucy lys, Lucy lys, korteste dag og lengste natt').
 • 15. desember er Bill of Rights Day .
 • 17. desember er Wright Brothers Day .
 • 21. desember er den Vintersolverv — den astronomiske første vinterdagen på den nordlige halvkule og første sommerdag på den sørlige halvkule.
 • 25. desember er juledag , en kristen høytid til minne om Jesu Kristi fødsel. Lær mer om amerikanske juletradisjoner.
 • 26. desember er Bokse dag (Canada, Storbritannia) og den første dagen av Kwanzaa .
 • På årets siste kveld, 31. desember , kyss personen du håper å fortsette å kysse! Oppdag nyttårstradisjoner fra hele verden.

'Bare for moro skyld'-ferier

Visste du at desember er nasjonal pæremåned? Feir disse morsomme høytidene denne måneden:

 • 11. desember: Den internasjonale fjelldagen
 • 13. desember: Nasjonal fiolindag
 • 13. desember: Hestens nasjonaldag
 • 20. desember: Underdog Day
 • 26. desember: Nasjonal godteridag

Meteorbyger

Desember Måne og astronomi

Vintersolverv

Desember måned bringer vintersolverv på den nordlige halvkule. Dette er den korteste dagen i året (dagen med minst dagslys).

I 2021 inntreffer solverv tirsdag 21. desember. Se vår Vintersolverv side for å lære mer om den første vinterdagen.

Full kald måne

Desembers fullmåne, fullmåne Kald måne , vises lørdag 18. desember, og når maksimal belysning klokken 23:37. EST. Les mer om fullkald måne.

Geminid Meteor Shower

Se mot himmelen natt til 13. desember etter 21.00. for en sjanse til å få et glimt av Geminid-meteorer . Geminid-meteorregn er årets mest aktive regn.

I år lander toppen av meteorskuren bare én dag etter nymånen, noe som betyr at himmelen vil være fin og mørk – perfekt for stjernekikking! Hvis himmelen er klar og temperaturene ikke er for kjølige, er det verdt å begi seg ut for å prøve å se Geminidene.

Sjekk ut vår Geminid Meteor Shower side for mer info, og se vår Meteor Showers Guide for datoer og visningstips.

Pepperkaker

Oppskrifter for sesongen

Julen kommer, gjessene blir fete,
Vær så snill å legg en krone i den gamle mannens hatt;
Hvis du ikke har en krone, duger en ha'penny,
Hvis du ikke har en ha'penny, Gud velsigne deg!

- Tiggerrim.

Julen faller alltid i desember. For å hjelpe deg med å forberede deg til denne høytiden, sjekk ut våre utmerkede oppskriftssamlinger nedenfor.

 • Se vår julemiddagsoppskriftsside for alle slags deilige juleoppskrifter – fra drinker til dessert.
 • Når vi snakker om dessert, se vår side med juledessertoppskrifter for å tilfredsstille søtsuget.
 • Går til en fest? Du kan nyte våre juleforrettoppskrifter og julefestoppskrifter.
 • Baker du småkaker til venner og familie? Besøk vår 12 Days of Cookies-side for våre favorittkjeksoppskrifter – og skyll dem ned med George Washingtons Christmas Eggnog!
 • Bake med barn? Sjekk ut vår liste over Julekakeoppskrifter for barn .

Julestjerne plante

Hagearbeid

Hvis du ikke har gjort det allerede, sørg for å forberede hagen din for vinteren.

Planlegger du å skaffe et juletre? Se våre råd for å velge og ta vare på et juletre !

Hvis du liker ferieplanter, her er tips om plantepleie for julestjerne, julekaktus og amaryllis.

Ettersom potteplanter vokser saktere i desemberlys, halver du vanningen til aktiv vekst gjenopptas om våren. Hold ut med gjødsling også. Se tips for dyrking av stueplanter og sjekk ut vekstveiledningene våre for Aloe vera , edderkoppplanter , jadeplanter og flere potteplanter .

Hverdagsråd

For å hjelpe deg med denne høytiden, sjekk ut noen av våre tips og morsomme håndverk:

 • Feriebordet: Dekking og dekorering
 • Sjekkliste for matlaging og rengjøring i ferien
 • Tips til juletrepleie
 • Lag ditt eget ferielys

Tanzanitt
Tanzanite, en av desembers fødselssteiner

desember fødselsstein

Desembers tradisjonelle fødselsstein er turkis . Det regnes som et symbol på hell og suksess. Zirkon og tanzanitt regnes også for å være fødselssteiner i desember. Se Birthstone-siden for desember for å lære mer.

kristtorn

desember fødselsblomst

Desembers fødselsblomster er de kristtorn (Ilex aquifolium) og papirhvit Narcissus (Euphorbia pulcherrima) - en slektning av påskeliljen med nydelige hvite blomster.

Lær mer om desemberfødselsblomstene og hva de symboliserer.

Dyrekretsen

Desembers stjernetegn er:

 • Skytten: 23. november – 21. desember
 • Steinbukken: 22. desember–19. januar

Få din Zodiac-profil!

Folklore for sesongen

Kjenn været før du drar til julebegivenheten eller reiser til bestemors hus. Vi har lagt ut langtidsværet for desember og januar .

 • Desember foranderlig og mild, hele vinteren vil forbli et barn.
 • Torden i desember varsler fint vær.
 • Frost på den korteste dagen sies å indikere en streng vinter.
 • Desemberkulde, med snø, bringer rug overalt.

Merkelige øyeblikk denne måneden i historien

14. desember 1807: Space Invader

Klokken 06.30 denne dagen i 1807 så innbyggere fra Vermont til Connecticut opp mot himmelen og så en rød ildkule. Omtrent to tredjedeler av størrelsen på en fullmåne, raste den over himmelen, brøt fra hverandre og falt til jorden i minst seks områder av Weston (nå Easton), Trumbull og Fairfield, Connecticut. Susende lyder ble hørt nær nedslagsstedene, og tre soniske bom ble hørt så langt som 40 mil unna. Hele arrangementet tok omtrent 30 sekunder.

Etter å ha hørt nyheten noen dager senere, reiste Yale-professor Benjamin Silliman, akkompagnert av sin kollega, professor James Kingsley, til nedslagsområdet for å snakke med vitner, undersøke nedslagssteder og samle prøver (inkludert noen som driftige byfolk solgte som suvenirer ). Silliman bekreftet at det hadde vært en meteoritt - den første offisielt registrert i den nye verden.

Meteoritter, steiner som falt fra verdensrommet, var et konsept som sakte fikk aksept i Europa, men studiet deres var fortsatt en relativt ny vitenskap. I en artikkel i Connecticut Herald publisert 29. desember, beskrev Silliman og Kingsley Weston-arrangementet. Nyheten spredte seg raskt til andre aviser, og beretninger ble publisert i litterære og filosofiske tidsskrifter. Senere utførte Silliman en kjemisk analyse av bergartene og publiserte en revidert rapport. Funnene ble diskutert av bemerkelsesverdige vitenskapelige organisasjoner i Philadelphia, London og Paris. Likevel var det skeptikere til ideen om meteoritter, inkludert USAs president Thomas Jefferson, som sies å ha bemerket: Det er lettere å tro at to Yankee-professorer kunne lyve enn å innrømme at steiner kunne falle ned fra himmelen.

Morsomt faktum: Sillimans og Kingsleys Weston-meteorittfragmenter var de første katalogiserte gjenstandene i Yale-meteorittsamlingen, som er den eldste i USA.

Hjem- og helsekalender Månedens sesongråd