Hoved >> Nyheter Og Fakta >> Nattehimmelkart for august 2021: Melkeveien

Nattehimmelkart for august 2021: Melkeveien

Melkeveien over Monument Valley, 2012.

APOD / NASA

Gratis himmelkart for august (stjernekart)

Jeff DeTray fra AstronomyBoy.com Body

Velkommen til Nattehimmelkart for august 2021 ! Denne måneden snakker vi om en av nattehimmelens mest storslåtte severdigheter – sommermelkeveien, som er galaksen der vår sol og alle planetene befinner seg. Slik ser du Melkeveien på sommernattehimmelen.

Bare klikk her eller på bildet nedenfor for å åpne kartet som kan skrives ut – så ta med ut!

Utskrivbart himmelkart for augustMelkeveisgalaksen

Sensommeren er en av de beste tidene på året for å se hele prakten til vår galakse, Melkeveien.

Fra vårt utsiktspunkt i galaksen fremstår Melkeveien som en enorm, skimrende lyssky som buer seg fra den sørlige horisonten til høyt over hodet. Den lyser med det kombinerte lyset fra milliarder på milliarder av fjerne stjerner, hver for svak til at øynene våre kan klare det. Lagt sammen produserte disse utallige stjernene den myke gløden som vi ser som Melkeveien.

Mens Melkeveien fremstår som en bue for øynene våre, er den faktisk en spiralgalakse – et viltvoksende hjul av stjernelys og støv som inneholder 100 til 400 milliarder stjerner! Nærmere bestemt er det en 'barred spiral galakse' fordi den har en sentral bar-bar-formet struktur sammensatt av stjerner. Dette er ikke uvanlig. Den nåværende hypotesen er at stangstrukturen fungerer som en type stjernebarnehage, som gir næring til stjernefødsel i sentrene deres.

hvor gammel er 9 i hundeår

Se for deg en disk med spiralarmer som strekker seg ut fra midten. Innenfor denne enorme spiralstrukturen er jorden og solen og dens planeter plassert i en av spiralarmene til Melkeveien (kalt Orion-armen) som ligger omtrent to tredjedeler av veien ut fra sentrum av galaksen (og en tredje fra sentrum av galaksen).

milky-way-earth_0_full_width.jpg
Bilde som viser hvor jorden befinner seg innenfor Barred Spiral Milky Way. Kreditt: Bill Saxton NRAO, AUI, NSF; Robert Hurt NASA.

Ser på Melkeveien

Melkeveien pleide å være synlig hver eneste klare, måneløse natt, overalt i verden.

Dessverre har økningen i lysforurensning det siste århundret gjort Melkeveien fra et vanlig syn til et som mange aldri har sett. I 1994, da Northridge-jordskjelvet slo ut strøm (og derfor lys) til Los Angeles, mottok nødsentraler oppringninger fra bekymrede borgere som rapporterte om en gigantisk sølvskinnende sky som svevde over byen. Var det farlig? Ikke bekymre deg: Byboerne så bare Melkeveien for første gang i livet!

Du trenger et mørkt sted for å observere Melkeveien i all sin prakt. Et typisk forstadsområde vil ikke være tilstrekkelig mørkt. Månelys, sikkerhetslys og gatelys er nok til å ødelegge utsikten. Se etter en natt når månen er ung eller det er en nymåne. Se månefasen din i kveld.

appelsin og nellikpomander

Å se Melkeveien krever en spesiell innsats for de fleste, men det er vel verdt det. Den klareste himmelen vises like etter at en kaldfront passerer gjennom. Husk at øynene dine trenger ca. 20 minutter på å tilpasse seg mørket.

Fra et skikkelig mørkt, måneløst visningssted kan du se det enorme, disige båndet til Melkeveien og kanskje til og med Great Rift, en stor, mørk stripe av kosmisk støv og gass som skjuler en del av Melkeveien og ser ut til å dele den. i to, som vist på denne månedens himmelkart nedenfor.

Merk: Ikke forvent å se Melkeveien som du gjør på fotografier du ser på nettet. Et kamera kan fange lys bedre enn våre menneskelige øyne. Det du kan se er en hvitaktig, skyet – tør vi si, melkeaktig – bue som strekker seg over nattehimmelen fra sør til nordøst. På sensommeren er de lysere områdene på den sørlige delen av himmelen, mot kjernen av galaksen, hvor stjernene er tettere. Se nå nordover, mot ytterkanten av Melkeveien; stjernene er mindre tette.

I motsetning til en meteordusj eller annen begivenhet, er Melkeveien utstilt hver kveld hele året, og den er spesielt storslått på sensommeren. Finn deg selv til et veldig mørkt sted og sjekk det ut!

pleieguide for slangeplanter

Forstørr dette kartet! Klikk her eller på kartet under for å åpne et stort bilde.

August natthimmelkart
Himmelkart produsert med Chris Marriotts Skymap Pro

Perseidens meteorskur

Et annet høydepunkt i august er Perseid-meteorregn til himmelen vår. Perseidene er en av årets beste meteorregn, og de når sitt høydepunkt natt til 12.–13. august.

Meteorer, kjent som stjerneskudd, vises som korte lysstriper når små rombergarter kalt meteoroider stuper inn i jordens atmosfære. Friksjon med atmosfæren varmer meteoroidene til det punktet hvor de brenner opp, og hver skaper et sterkt blink som vi kaller en meteor.

De fleste meteoroider er ikke større enn sandkorn, men noen ganger overlever biter av en stor en brennende tur gjennom atmosfæren for å nå bakken. Disse overlevende fragmentene er kjent som meteoritter.

Oppsummert, når du beveger deg gjennom verdensrommet, er en liten stein en meteoroid . Når vi ser det brenne opp i jordens atmosfære, er det en meteor . Hvis noen del av objektet overlever sin passasje gjennom atmosfæren og når bakken, er det en meteoritt .

Flere ganger i året passerer jorden gjennom strømmer av kosmisk rusk. Når dette skjer, kan vi bli behandlet med en meteorregn der antallet meteorer hopper dramatisk til alt fra 10 til 100 meteorer i timen.

hvor dypt å plante irisløk

Når det gjelder den årlige Perseid-meteordusjen, møter jorden hver august rusk som ble etterlatt av kometen Swift-Tuttle, som ble oppdaget i 1862. Mens jorden pløyer gjennom kometavfallet, vises hver liten partikkel på himmelen som en kort strek av lys - en meteor.

Perseidemeteorer kan dukke opp hvor som helst på himmelen, så den beste visningsstrategien din er å lene deg tilbake eller ligge på bakken og se mot den mørkeste og mest uhindrete delen av himmelen. En sovepose eller luftmadrass gjør meteortitting mye mer behagelig.

Merk: Slik leser du himmelkartet

Vårt månedlige himmelkart viser ikke hele himmelen, noe som ville være nesten umulig. I stedet fokuserer kartet på en bestemt del av himmelen hver måned der noe interessant skjer. Forklaringen på kartet forteller deg alltid hvilken retning du bør vende deg, basert på midnattsvisning. Hvis for eksempel kartforklaringen sier 'Ser sørøstover', bør du vende mot sørøst når du bruker kartet.

Kartet er nøyaktig for enhver plassering på en såkalt 'midt nordlig' breddegrad. Det inkluderer hvor som helst i de 48 amerikanske statene, Sør-Canada, Sentral- og Sør-Europa, Sentral-Asia og Japan. Hvis du befinner deg vesentlig nord for disse områdene, vil objekter på kartet vårt vises lavere på himmelen, og noen objekter nær horisonten vil ikke være synlige i det hele tatt. Hvis du er vesentlig sør for disse områdene, vil alt på kartet vårt vises høyere på himmelen din.

Elementene merket med grønt på himmelkartet er kjent som asterismer. Dette er karakteristiske stjernemønstre som ligger innenfor konstellasjoner. Når du orienterer deg under stjernene, er det ofte lettest å oppdage en asterisme og bruke den som en veiledning for å finne foreldrekonstellasjonen.

Tallene langs den hvite 'Your Horizon'-kurven nederst på kartet er kompasspunkter, vist i grader. Når du snur hodet fra side til side, vil du se i kompassretningen angitt av disse tallene. Horisontlinjen er buet for å bevare geometrien til objekter på himmelen. Hvis vi gjorde horisontlinjen rett, ville geometrien til objekter på himmelen bli forvrengt.

Astronomi Måne Himmel Kart Stjerner Stjerner Planeter Venus Saturn