Hoved >> Nyheter Og Fakta >> Oppdra kyllinger 101: Velge de riktige kyllingrasene

Oppdra kyllinger 101: Velge de riktige kyllingrasene

Lisa Steele/ferske egg daglig

Hvilken type kylling passer best til deg og din plass?

Lisa Steele

Å velge riktig kyllingrase er en viktig del av oppdrett av kyllinger. Vil du ha mange egg, vennlige høner, eller bare noe fancy? Det er så mange kyllingraser der ute, det kan være overveldende! Her er noen ting du bør vurdere når du velger en kyllingrase for hagen din.

Se det første innlegget i vår Raising Chickens 101-serie: Hvordan komme i gang med Raising Chickens

Hvilke typer kyllinger bør du få?

Når det gjelder valg av kyllingraser, er det flere raser der ute enn du kan riste en eggevisper på! Vi snakker om hundrevis av forskjellige raser – mange valgmuligheter!En av gledene ved dette trinnet er å lære noen av typene kyllinger og deres sjarmerende navn: Silkie, Showgirl, Silver-Laced Wyandotte, Rosecomb, Redcap og Russian Orloff, for å nevne noen.

I tillegg, hvis du oppdrar kyllinger, trenger du ikke bare velge én rase! Heldigvis går kyllinger av alle forskjellige raser vanligvis fint overens, og eggekurven din vil være mye mer fargerik hvis flokken din består av en rekke forskjellige typer kyllinger.

Kanskje du vil ha fargerike egg. Eller kanskje du vil ha raser kjent for sine leggingsevner. Kanskje føyelige, barnevennlige raser er en vurdering. Eller kanskje du bor i et kaldt klima og vil være sikker på at rasene du velger vil passe godt til ditt område.

Velge kyllingraser

Kyllingene du til slutt velger vil avhenge av hvilke kriterier som er viktige for deg og din familie. Vurder følgende faktorer:

når blomstrer biebalsam

Klima

Selv om pene egg er morsomme å samle, bør det første du vurderer når du velger en kyllingrase være klimaet du bor i. Selv om de fleste kyllinger generelt har det bra i kaldt klima, er det mange raser som sliter i varmen. Phoenix- og Minorca-kyllinger liker varme, for eksempel, og Brahma- og Chantecler-kyllinger foretrekker kjølige forhold.

Hvis du bor i et område som er varmt og fuktig store deler av året, vil det være viktig å velge varmetolerante raser. Noen gode valg ville være middelhavsrasene som f.eks Andalusiere, Leghorns og Penedesencas . Deres små, slanke kropper og store kammer hjelper dem å holde seg kjølige i ekstrem varme.

Omvendt, hvis du bor i et kaldt klima, vil en større kylling med en mindre kam klare seg bedre. Australorps, Barred Rocks, Buff Orpingtons, Cochins og Wyandottes ville alle være gode valg.

En Australorp-høne hviler blant timian og hostaer.

En Australorp-høne hviler blant timian og hostaer.

Eggproduksjon

Hver rase produserer egg, også de såkalte prydrasene, men eggstørrelse og produksjon varierer. Middels produksjonslag er nok for en familie. Bantam kyllingegg er små; For å komplementere eggeplommene deres, trenger du mer hvite enn de fleste oppskrifter på englematkake krever.

Hvis maksimal eggproduksjon er viktig for deg, kan du ikke gå galt med en Australorp, Barred Rock, Delaware, Leghorn, Rhode Island Red eller Sussex. Disse rasene er kjent for sin evne til å legge egg. Selv om ingen kylling legger et egg hver dag, vil et godt lag forsyne familien din med 5 til 6 egg i uken i løpet av vår- og sommermånedene.

Rhode Island Reds er flotte eggleggere.

Rhode Island Reds er flotte eggleggere.

Temperament

Hvis du har små barn, eller bare ønsker en flokk med vennlige kyllinger som vil elske å sitte på fanget og spise fra hånden din, så er Australorps, Brahmas eller Buff Orpingtons et godt valg. Disse rasene er kjent for å være ekstremt føyelige og vennlige: Cochins, Faverolles og Silkies. Du kan også vurdere å heve døler. De er omtrent halvparten så store som kyllinger av standardrase, så de kan være mindre skremmende for små barn, og de kommer i en rekke forskjellige raser.

Kyllingegg kommer i alle slags farger - ingen farging nødvendig!

Kyllingegg kommer i alle slags farger - ingen farging nødvendig!

Egg farge

Det er ikke noe mer spennende enn en flerfarget eggekurv! Selv om eggfarge ikke nødvendigvis bør være det første du vurderer, er det alltid gøy å velge noen raser som legger egg med forskjellige farger. De fleste raser legger brune egg, selv om de fleste av middelhavsrasene legger hvite egg. Marans legger mørk sjokoladebrune egg. Ameraucana, Araucana og Cream Legbar legger vakre blå egg, mens Olive Eggers legger olivengrønne egg. Og Easter Eggers er det morsomste av alle. Hver påskeegger legger egg i forskjellige farger, alt fra blått til grønt til rosa eller krem. Du vet ikke hvilken farge egg du får av en høne før hun begynner å legge.

En Olive Egger grer forsiktig gresset for smakfulle larver.

En Olive Egger grer forsiktig gresset for smakfulle larver.

Fancy raser

Hvis du bare vil ha pene kyllinger, velg noen med fjærfjær, som Cochins, Faverolles eller Marans; noen få med kinnmoffer og skjegg som Ameraucanas; noen med sprø frisyrer, som polske kyllinger; eller Frizzles som har fjær som peker hver vei. Du vil garantert ende opp med en visuelt tiltalende flokk! Selv om de ikke er kjent for å være de beste lagene, vil disse fancy rasene underholde og glede med sitt unike utseende.

Noen favoritt kyllingraser

jeg beholdt Rhode Island Reds og Barred Plymouth Rocks , som begge vanligvis er tilgjengelige fra et lokalt settefiskanlegg. Dette er føyelige, ikke spesielt støyende, høytleggende kyllingraser med to formål som tar godt i fengsel. De ga meg 75 prosent eggproduksjon – det vil si at et dusin kyllinger produserte ni egg om dagen mens de la.

En annen favoritt av meg er Jersey Giant . Den er svart eller hvit, og stor. (Min svarte Jersey Giant-hane var 16 tommer på salen!) Hønene er middels snarere enn høytleggende kyllinger, men eggene er større enn eggene til Plymouth Rock eller Rhode Island Red. Denne rasen er rolig og føyelig, men trenger mer plass på grunn av størrelsen.

Svart og hvit stripet Barred Plymouth Rock kylling.

Sperret Plymouth Rock

rotkjeller i kjeller

Araucanas har en tendens til å være flyktige (ikke føyelige), men de trives i nesten ethvert klima, tar godt innesperring og er stille. Hvis du vil gjøre dem mer rolige og føyelige, prøv hypnotisere dem (og nei, vi tuller ikke!) I tillegg er eggene med grønt skall en nyhet. (En av Rhode Island Red-hønene mine parret seg med en Araucana-hane og ga meg en høne som la oliven-egg!)

Mitt drømmeteam vil inkludere Påskeeggere . (Ja, det er egentlig rasenavnet!) De ligner i temperament på Araucanas og legger blå eller grønne egg. Det kan ta meg en stund å spore dem opp, men – hei! – drømmelaget er verdt det.

Til slutt...

Uansett hvilke kyllingraser du velger å oppdra, vil du bli belønnet med kurver fulle av deilige, ferske egg og timer med avslappende underholdning når du ser den lille flokken din streife rundt i gården rolig og klukkende, jage insekter og skrape etter ugress.

Hva slags kyllinger oppdrar du i hagen din? Fortell oss i kommentarene nedenfor!

Mer av Raising Chickens 101

Se mer av vår nybegynnerguide for å oppdra kyllinger:

  • Oppdrett av kyllinger: Slik kommer du i gang
  • Hvordan bygge et hønsehus
  • Oppdra babykyllinger
  • Innsamling, rengjøring og oppbevaring av kyllingegg
  • Når kyllinger slutter å legge egg
Kjæledyr og gårdsdyr Back-to-Basics Living