Hoved >> Nyheter Og Fakta >> Veps, bier og hornets: Hva er forskjellen?

Veps, bier og hornets: Hva er forskjellen?

Estragon / shutterstock

Lær hvordan du identifiserer stikkende insekter

Robin Sweetser

Alle 'bier' er ikke skapt like. Bier, veps og hornets kan se like ut og tilhører samme rekkefølge av insekter som kalles Hymenoptera, men de er forskjellige insekter. Hvordan kan du se forskjell på en bie, en veps og en hornet? La oss ta en titt!

Bier og veps tok separate evolusjonsveier for over 100 000 000 år siden. Bier er vegetarianere og samler pollen for å mate ungene sine, mens veps og hornets er kjøttetere som lever av andre insekter. Det viktigste de har til felles er at bare hunner kan stikke.

hvordan ta vare på iris

Hva er forskjellen mellom veps, bier og hornets?

Hornets

Alle veps er veps, men ikke alle veps er hornets. I USA har vi ingen innfødte hornets. Vår viktigste hornet er Europeisk hornet som ble introdusert i New York i 1840. Den ser ut som en stor guljakke – omtrent ¾ til 1½ inches lang – og hekker i bakken eller i hule trær.bald-faced_hornet_091.jpg
Hornet med skallet ansikt er ikke en hornet i det hele tatt; det er en type papirveps.

En annen 'hornet' vi ofte møter er hornet med skallet ansikt , en type papirveps nært beslektet med guljakken. De er svarte med hvite markeringer i ansiktet og magen. Du har sikkert sett de enorme, grå, basketballstore reirene deres svinge høyt i et tre.

nest-4715920_1920_full_width.jpg
Horneten med skallet ansikt konstruerer et enormt papirreir hver sesong.

En ny hornet som nylig ble introdusert til vestkysten får mye presse i disse dager. De Asiatisk gigantisk hornet kalles også 'mordhornet' for måten de angriper honningbikolonier på, dreper biene ved å rive av hodet, spise honningen og stjele larvene for å mate sine egne unger. De er gigantene i vepseverdenen, og måler 2 tommer lange. I Japan kalles de spurveveps siden de ligner småfugler på flukt. Stikket deres er veldig smertefullt for mennesker og rundt 50 uheldige mennesker i året blir drept av det dødelige nevrotoksinet i giften deres.

Veps

Selv om det er mange enslige veps som f.eks graveveps og gjørme daubers , de fleste vepsene regnes som sosiale, noe som betyr at de lever i kolonier med en dronning, kvinnelige arbeiderbier og droner, som honningbier. Enslige veps hekker i bakken eller i naturlige hulrom, mens sosiale vepser fester papiraktige reir laget av tyggede fibre til trelemmer eller takskjegget på huset ditt.

veps-4811218_1920_full_width.jpg
Honeycomb-struktur av et stort, overjordisk, papirvepsebol. Selv om de ser ut som guljakker, er de ikke det. Yellowjackets er mye mindre.

De gul jakke er en sosial veps som vil hekke over eller under bakken. Om høsten dør alle de sosiale vepsene - bortsett fra de befruktede dronningene. De overvintrer på beskyttede steder som hule stokker, under løs trebark eller i et jordhule, og dukker opp om våren for å starte en ny koloni. Enslige veps er avhengige av at larvene deres modnes om våren og starter en ny generasjon.

Er Hornets og Veps gode eller dårlige?

Veps er veldig viktige, og spiller en viktig økologisk rolle for å kontrollere skadedyr. Sosiale veps er rovdyr som samler insekter som larver, larver, gresshopper, bladlus og fluer, som blir stukket, lammet og satt inn i eggkamrene for nyklekkede larver å spise. Vepsene forgriper seg også på edderkopper; blåslamslamerens foretrukne måltid er den svarte enken!

Siden veps forgriper seg på noen dårlige insekter, bør de betraktes som gunstige for gartnere. Voksne lever av nektar, gjør noen utilsiktet pollinering samtidig, så de er mindre pollinatorer.

På den annen side er de tiltrukket av kjøtt og søtsaker, og renser det de finner, så de kan være til sjenanse for uteservering og vil samles rundt søppelbøtter. Hvis du møter dem, ikke slå på dem eller opptre på en aggressiv måte, ellers risikerer du å bli stukket. De vil også stikke for å beskytte bikuben. Hvis du ved et uhell skulle klippe over et reir – løp! I motsetning til honningbier som bare kan stikke én gang, er veps i stand til å stikke flere ganger.

Bier

Bier spiser pollen og nektar og mater det til ungene sine. Dette gjør dem til viktige pollinatorer.

bee-1726659_1920_full_width.jpg
Denne hårete bien er dekket med pollen.

Bier ser lodne ut fordi de er dekket med forgrenede, fjærlignende hår som pollen klamrer seg til. Bier er ikke aggressive og stikker bare i selvforsvar. Faktisk gjør hannene mye av matsøkingen, og de har ingen brodd. Med unntak av honningbier og humler, er de fleste bier ensomme og lever i underjordiske reir. Hver hunn tar vare på sine egne egg og samler pollen for å mate larvene når de klekkes. Det er rundt 4000 bierarter hjemmehørende i USA og Canada. (For mer om dem, se vår artikkel om Native Bees)

Identifisering med et blikk

  • Bier har en bred, hårete kropp, har kraftige ben, og mister brodden når de stikker.
  • Veps og hornets har tynne kropper med smale midjer. Kroppene deres er stort sett hårløse og kan svi flere ganger.

original_1728201136_0_full_width.jpg

Selvfølgelig er det mange typer bier. De fleste av oss vokste opp med å lære om de sofistikerte sosiale strukturene til honningbier og humler, og vi har kommet til å tenke at livsstilen deres representerer all bienes oppførsel. Sannheten er at verden er hjemsted for mer enn 20 000 bierarter, og hele 90 % av dem lever ikke sammen i bikuber.

Våre innfødte ensomme bier – som murbier og bladskjærerbier – som er viktigst for blomstene og maten våre. Lær mer om disse fantastiske pollineringsheltene – og se hvordan du kan bringe disse føyelige innfødte biene til hagen din.

Livssyklus

Enten det er bi, veps eller hornet, er den grunnleggende livssyklusen den samme - egg, larve, pre-puppe, puppe, voksen. Befruktede egg produserer hunnbier, mens ubefruktede produserer hanner. Egg plasseres i individuelle reirceller og forsynes med en matkilde som de nyklekkede larvene kan spise - et brød laget av pollen og nektar for bier eller et lammet insekt for veps.

vær 2021 vintermelding

Noen egg klekkes i løpet av noen dager, mens andre venter til neste sesong med å dukke opp. Larvene spiser, vokser og smelter huden opptil 5 ganger. Pre-puppestadiet kan vare lenge. Et egg lagt om våren kan ta hele sommeren for å nå pre-puppestadiet og så kan det holde seg slik hele høsten og vinteren. Noen bier forblir pre-pupal i flere år! Puppen ser ut som en voksen, men er blek i fargen uten vinger eller hår. I løpet av kort tid tygger den seg ut av reiret som voksen.

hornets-3550483_1920_full_width.jpg
Noen vepselarver i sine sekskantede celler.

Veps, bier og hornets er gunstige

De fleste bier, veps og hornets er gunstige. Både veps og hornet er ekte arbeidshester for skadedyrbekjempelse i hagen og gården, og lever av de 'dårlige' insektene som ødelegger avlingene. Faktisk, hvis du var i stand til å se mange av reirene deres, er de fylt med lammede voksne gresshopper, sirisser, larver og sagfluer.

Også, hvis du ser nøye i hagen, er veps veldig nyttige pollinatorer også! De er vanligvis ensomme og ikke-aggressive, travle svevende og beveger seg fra blomst til blomst.

Ingen av disse nyttige insektene bør drepes med mindre reiret deres er nær mennesker og utgjør en fare. For eksempel fikk vi hornets med skallet ansikt til å lage et rede ved siden av inngangsdøren vår, og hver gang døren åpnet eller lukket, var de klare til å kjempe! Unødvendig å si at reiret måtte bort. Vi ventet til etter mørkets frembrudd da alle biene hadde kommet tilbake til reiret og sprayet en aerosolvepsedreper inn i inngangshullet. Etter noen dager uten aktivitet, klarte vi å fjerne reiret.

For veps og hornet som hekker på bakken, finn inngangshullet, spray inn i åpningen og plugg hullet med en stor stein. Ikke prøv å brenne eller drukne et rede med vann. Det gjør dem bare sinte! Når du prøver å utrydde reir, sørg for å kle deg riktig, og dekke øynene og all bar hud (i tilfelle). Sørg også for å ha en rømningsvei planlagt!

Ellers, ta en pause før du dreper disse insektene; husk at de er en fordelaktig del av økosystemet vårt og spesielt kritiske for skadedyrbekjempelse i våre hager, offentlige landområder og avlingsland.

Relatert innhold

Insekter