Hoved >> Nyheter Og Fakta >> Hva en tett nese lærer oss om en hetebølge

Hva en tett nese lærer oss om en hetebølge

James J. Garriss

Feirer du vinteren med den fryktede forkjølelsen? Det kan være elendig, men det viser deg noe om været.

Akkurat som den tette nesen din blokkerer lindring og får bihulene til å svulme opp (Ai!), slik kan en varm atlantisk golfstrøm bli blokkert og bygge opp varme. Alt det varme vannet varmer da opp det østlige USA og deler av Canada.

Husk at 70 % av jordens overflate er havet. Varme fra havene strømmer inn i Nord-Amerika. Så, varme fra et varmt Atlanterhav strømmer inn i Nord-Amerika.I desember 2015 ble østen 22°C varmere enn normalt.

Skyld på klatten og Golfstrømmen. Atlanterhavet har en kjølig vannklat sør for Island. (Ingen vet hvorfor, men det er sør for hvor en enorm svovelspyende vulkan brøt ut i 6 måneder og svovel i atmosfæren kjøler ned ting.) Havet har også den mektige Golfstrømmen. Golfstrømmen renner fra ekvator til Nord-Atlanteren og fører varmt tropisk vann. Vannet fører normalt det varme vannet gjennom Mexicogulfen, forbi østkysten og sprøyter Europa før det synker ned i det kalde arktiske vannet. Varmen fra havet strømmer inn i landet og varmer opp USA, Canada og Europa.

Strømmen fra den varme Golfstrømmen blir blokkert av den kalde atlantiske klumpen Kilde: NOAA

Tenk nå på den dårlige verkende nesen din under en fryktelig forkjølelse. (Vi vil nå sette denne bloggen på pause slik at du kan stønne!) Den kalde klatten i Atlanterhavet bremser strømmen østover av den varme Golfstrømmen. Som bihulene dine under en forkjølelse, bygger trykket seg opp. Mer varmt vann sitter fast på vestsiden av Atlanterhavet utenfor østkysten. Det blir varmt der ute.

Ikke bare er Golfstrømmen varm, sett El Niño i Stillehavet skaper også varme temperaturer. Snakk om pæling på varmen.

Varmt atlantisk vann = Varmt østlige USA Kilde: NOAA

Så vær forberedt. Du er dømt til å være relativt varm og koselig. Nå er det bedre enn forkjølelse, er det ikke?

Klimavitenskap