Hoved >> Nyheter Og Fakta >> Hvorfor dryppvanning for hjemmehager

Hvorfor dryppvanning for hjemmehager

V. Zaitsev / Shutterstock

DIY dryppvanning

Et 'dryppvanning'-system vil automatisk holde hagen din godt vannet; det er ikke bare en effektiv måte å vanne planter på, men sparer deg også for tid og sikrer jevn vanning når du er opptatt eller ute av byen. Lær mer om hvordan du vil planlegge og installere et dryppvanningssystem.

Hva er dryppvanning?

Dryppvanning er sakte, jevn påføring av lavtrykksvann til jord og planter ved hjelp av plastrør plassert direkte ved plantens rotsone.

hvordan fikse hull i gips

Det er en veldig effektiv måte å bruke vann på fordi vannet går rett til plantene uten fordampning eller avrenning. I tillegg er vannet på rotnivå, så det er ingen fukting av blader fra sprinkleranlegg; konstant vann på dyrkede grønnsaksblader inviterer til sykdom og er også veldig bortkastet siden vannet raskt fordamper, og når aldri røttene.Dessuten er det bekvemmelighetsfaktoren! Når du er på ferie eller bare er borte fra hagen din, kan dryppvanning settes opp med en timer for å levere vann konsekvent.

Vann hydrerer ikke bare planter (som det gjør mennesker), men det er også måten næringsstoffer trekkes opp fra jorda gjennom røtter og stilker til blader og frukt. Så god vanning har høy prioritet i hager – like viktig som sterkt sollys for de fleste avlinger!

DIY dryppvanning

Mange gartnere vanner lite og ofte. Dette er flott for små frøplanter, men når plantene blir større kan det bety at bare den øverste tommen av jorda noen gang blir fuktet. For avlinger som setter dype røtter, kan vanning mer tungt, men mindre regelmessig, bidra til å bygge opp reserver av fuktighet dypere i jorden, noe som gjør dem mer motstandsdyktige mot varme, tørre værperioder.

For å redusere fordampning, legg til et tørt dekkmateriale på toppen av jorda, for eksempel et tynt lag med tørket gressklipp, comfrey-blader, høy, halm eller flis. Vann kan sive gjennom dette laget, men det fordamper ikke raskt og jorden under holdes fuktig. Hvis du lider av snegleskader i hagen din, er det best å bare påføre mulch om sommeren, siden snegler kan formere seg i fuktige årstider under beskyttelse av myke mulcher.

hvordan plante klematisvin

For store planter som tomater, kan begrave en plastflaske med noen få små hull i bunnen gi et ekstra vannreservoar. Skru på hetten på toppen og vannet vil sakte trenge ut i den omkringliggende jorda, og gir en jevn vannkilde. Kombiner dette med takrenne og vannfat og du kan ende opp med en miljøvennlig løsning som lagrer overflødig vann i vått vær som du kan bruke effektivt i tørre perioder.

Planlegging av et dryppvanningssystem

Den mest effektive måten å vanne avlinger på er med 'dryppirritasjon' der du automatiserer vanningen ved hjelp av en timer og leverer vann akkurat der det trengs.

De fleste dryppvanningssystemer starter med tre ting ved vannkilden:

  1. En timer som styrer når vanningen skal skje. Vanligvis vil dette være 10 til 15 minutter om morgenen og/eller kvelden.
  2. Et filter for å sikre at ingenting passerer gjennom som kan tette til dryppvanningshullene.
  3. En trykkregulator som vil forhindre at vanntrykket overstiger det drypprørene tåler – vanligvis rundt 30 PSI for en liten hage.

For å lede vann dit det trengs, er en halv-tommers tilførselsslange ideell ettersom den lett festes til vegger, kabelbundes til andre rør eller graves ned under stier for å unngå å snuble over den. Det er viktig å identifisere eventuelle skarpe bøyninger, da dette kan begrense vannstrømmen hvis røret knekker. For å forhindre dette er det vanlig å kutte røret og sette inn en 90 graders albue i hvert hjørne du må gå rundt. T-kryss kan brukes for ledning som går fra hovedforsyningen og hver lengde må avsluttes med en ende.

Når tilførselsslangen er i, er det på tide å legge til dryppslangen. Den enkleste måten å gjøre dette på er å stikke hull i hovedslangen og sette inn en overføringshake som mater tynnere kvart-tommers slange frem til der vannet er nødvendig. Denne kobles så til en kvart-tommers dryppledning for å forsyne plantene.

Flere forskjellige mønstre brukes ofte når man legger ut slangen. For planter i rader, kjøres dryppline langs bedene, holdt på plass av U-formede holdere hver 3 fot eller så. For tettere grupperte planter kan du velge å slange drypplinjen langs bedet.

  • Merk: Hvis du har Almanakk hageplanlegger, du kan planlegge dryppvanning ved å velge vanningslaget fra verktøylinjen. Dette gjør det enkelt å finne ut akkurat det du trenger. I hageplanleggeren vår kan du tegne dette ved å holde nede Ctrl-tasten på en PC eller Cmd-tasten på en Mac for å legge til linjer for hver kvart omdreining, og deretter bøye dem med de midterste håndtakene. For kvadratiske eller sirkulære senger kan et spiraloppsett fungere godt. Containere på en uteplass eller dekk kan også ha linjer forgrenet seg til dem.

Uansett hvilket mønster du bruker, er tommelfingerregelen at en kvart-tommers dripline bare kan mate rundt 15 til 20 fot, så hvis du trenger å gå lenger enn det, må du kjøre en annen lengde fra tilførselsslangen. Større busker og trær vil ofte ha sin egen forsyning, enten halvtommers emitterrør eller, hvis de er adskilt, kan du bruke halvtommers tilførselsrør med emittere satt inn i den. Sirkel treet slik at røttene oppmuntres til å vokse ut i stedet for å holde seg i en tett rotklump.

Til slutt er det greit å legge et lag med tørr mulch over drypplinjen så lenge den ikke blir begravd i jorden, noe som kan føre til tilbakesuging av smuss og føre til at drypphullene blir tette.

hvordan bli kvitt voles i hagen

Disse enkle designprinsippene fungerer godt for små til mellomstore hager med tilsvarende opptil seks 4'x8' senger. For større hager må du kjøre mer enn én tilførselsledning og konsultere leverandøren din for å beregne om vanntrykket du har er tilstrekkelig.

  • Merk: Hvis du bruker hageplanleggeren vår: Når designet er ferdig, klikker du bare på deleliste-knappen der hageplanleggeren har beregnet antall og lengde på nødvendige deler. Legg til rundt 10 % til totalen for alle slangelengder for å sikre at du har litt ekstra når du installerer den. Med planen og delelisten din, vil du finne det mye lettere å få på plass et pålitelig system for å sikre at plantene får den regelmessige vanningen de trenger.

Video som viser dryppvanning

Hagearbeid vann