Hoved >> Nyheter Og Fakta >> Rosens år: Beste typer roser

Rosens år: Beste typer roser

Pixabay

Beste typer roser og rosepleietips

Til ære for rosens lange og fargerike historie, så vel som dens plass i hager, kåret National Garden Bureau 2017 til Rosens år . For å feire slutten av dette rosaceous året, la oss se nærmere på dronningen av blomster. Her er noen av beste rosevarianter å dyrke i hagen din !

I dag nyter roser ny popularitet. I løpet av de siste 20 årene har roseoppdrettere, inkludert Weeks Roses i Wasco, California, utviklet og introdusert roser som krever mindre vedlikehold og som er mer sykdomsbestandige og velduftende. Moderne rosebusker er både vakre og tøffe i en lang rekke vekstforhold, så de er lettere å dyrke enn noen gang før, sier Christian Bédard, forskningsdirektør for Weeks Roses.

En av de største utfordringene for gartnere kan være å vite hvordan de skal bruke roser, basert på deres vekstvaner. En forståelse av typene roser eliminerer alle plager.Opprinnelsen til rosen

Det antas at dyrkingen av roser begynte for rundt 5000 år siden i Kina. Under Romerriket ble det etablert rosehager i Midtøsten. På 1600-tallet betraktet konger og dronninger roser som lovlig betalingsmiddel for kjøp.

Tiden for den moderne rosen begynte i 1867, da den franske oppdretteren Jean-Baptiste André Guillot introduserte den første hybridte-rosen. De elegant formede knoppene ble snart standardutseendet for en skikkelig roseblomst – en tradisjon som fortsetter i dag.

Lær mer om rosenes historie og om noen klassiske rosesorter .

morgenglans fra frø


'Peace' rose, en populær hybrid terosevariant. Bilde fra Wikipedia.

Typer roser

 • Når de fleste tenker på roser, en hybrid te rose kommer til tankene. Kjent for sine lange stilker, er disse ideelle snittblomster. Hybrid te-rosebusker har en generelt oppreist form, og plantene når 3 til 6 fot høye. Populære varianter av hybrid te-roser inkluderer 'Pretty Lady Rose', 'Mr. Lincoln', 'Peace', 'Neil Diamond' og 'Marilyn Monroe'.
  • Nytt i 2017 fra Weeks Roses var en rekke hybrid te-roser kalt 'All My Loving', utviklet i England av Gareth Fryer. De 4- til 5-tommers mørkerosa blomstene sitter på toppen av lange skjærende stengler og har 30 til 40 kronblader. 'All My Loving' fungerer spesielt godt i varmt, solrikt klima.
 • De floribunda rose , derimot, blomstrer vanligvis i klynger av mindre blomster. Populære floribunda-varianter inkluderer 'Iceberg', 'Julia Child', 'Ketchup & Mustard' og 'Angel Face'. En ny variant av floribunda-rose kalt 'Easy to Please' gir den ekstra fordelen av økt sykdomsresistens. Denne varianten, en del av Easy-to-Love-kolleksjonen fra Weeks Roses, vokser godt i et bredt spekter av klima og forhold.
 • Klatreroser er de største av rosebuskene. Stokkene til en klatrerose i full størrelse kan stige 10 til 12 fot høye. Disse plantene gjør det bra når de dyrkes på et espalier, gjerde eller vegg; regelmessig beskjæring kan være nødvendig. Noen populære varianter av klatreroser inkluderer 'Fourth of July', 'Above All' og 'Stormy Weather'. 'Tropical Lightning', også nytt fra Weeks Roses, har blomster som blander solnedgangsoransje og røykfylt lilla, med kremfargestriper. 'Tropical Lightning' har også forbedret sykdomsresistens som gjør den mindre vedlikeholdsvennlig.
 • Buskroser er gode valg for store landskap eller hager. Deres avrundede vekstvaner kan resultere i roser som er 3 til 5 fot høye og 3 fot brede. Buskroser er kraftige, med store klynger av blomster. Populære varianter inkluderer 'Home Run', 'Edith's Darling' og 'Children's Hope'. En ny buskrosesort kalt 'Watercolors Home Run' setter ikke frø; all energien til planten går til å produsere blomster – klasene av rosa blomster med knallgule sentre fortsetter bare å komme! ‘Watercolors Home Run’ er svært sykdomsfri og har selvrensende kronblad (som betyr at det ikke kreves deadheading), noe som gjør den til en nesten vedlikeholdsfri plante.
  • Buskroser som har lavt voksende og vidt spredende vaner kalles bunndekkeroser . To nye bunndekkeroser er ‘Rainbow Happy Trails’, som blomstrer med rosa ytre kronblad og gyldne senter, og ‘Sunshine Happy Trails’, med en overflod av solgule blomster.

Lær om beste sykdomsresistente roser .

hvor store blir rosmarinplanter


'Rainbow Happy Trails' av Brecks.com.

Bekymringsfri omsorg

Roser har rykte på seg for å kreve komplisert pleie, men dette trenger ikke være slik, ifølge Christian Bédard. Du trenger ikke gjøre mye for å få de beste nye rosene til å vokse godt, sier han. Nyere varianter av roser er mye mer spreke og motstandsdyktige mot sykdom enn eldre varianter. Nye roser som 'Watercolors Home Run' og 'All My Loving' kan trives i de fleste klima uten sprøyting og grunnleggende beskjæring i begynnelsen av vekstsesongen.

Lær om de enkleste rosevariantene å dyrke for nybegynnere.

Hvordan dyrke roser

Rosebusker – enten det er nye varianter eller arvestykker som har vært tilgjengelig i flere tiår – vokser best i full sol med fuktig, godt drenert jord som er rik på organisk materiale.

 • Lys: For den beste fremvisningen av blomster og sunneste planter, må rosebusker motta 6 til 8 timer med sollys daglig. I spesielt varmt klima klarer roser seg best når de er beskyttet mot den varme ettermiddagssolen. I kaldere klima kan det å plante en rosebusk ved siden av et sør- eller vestvendt gjerde eller vegg bidra til å minimere frostskader om vinteren.
  • Velg et solrikt sted som gir nok plass til en moden plante. Hvis du planter flere rosebusker sammen, må du plassere dem minst 3 fot fra hverandre. Grav et hull dypt og bredt nok til å romme plantens røtter.
 • Jord: Roser trives best i jord som holder på vannet uten å bli vannet. Endre jorda etter behov: Hvis jorda er tung leire, bland inn kompost, torvmose og annet organisk materiale for å forbedre dreneringen. Tilsetning av kompost til mager, sandholdig jord bidrar til å holde på fuktigheten nær plantens røtter.
 • Vann: Vann godt. Legg deretter opp løs jord rundt stokkene for å beskytte rosen mens den akklimatiserer seg til det nye stedet. For best resultat, plant rosebusker på en rolig, overskyet dag. Planting på en varm, solrik dag kan stresse en rose (eller hvilken som helst type plante).
  • Gi rosen tilsvarende 1 tomme nedbør per uke i vekstsesongen. Vann på jordnivå for å unngå å bli våt løvet; våte blader kan oppmuntre til sykdommer som svart flekk og dunmugg.

Se vår Rose dyrking guide for mer informasjon om planting, dyrking og stell av roser!


'Fourth of July' steg fra WeeksRoses.com.

Beste rosevarianter av Climate

 • Varmt og tørt klima (USA, Sør-California og sørvest): 'Pretty Lady Rose', 'Neil Diamond', 'Doris Day', 'Tropical Lightning', 'Coretta Scott King'
 • Kjølig og våt klima (Pacific Northwest): 'Violet's Pride', 'Sparkle & Shine', 'Pretty Lady Rose', 'Oh My!'
 • Varmt og fuktig klima (US Southeast): 'Watercolors Home Run', 'Home Run', 'Julia Child', 'Take It Easy', 'Easy to Please'
 • Kald vinter klima (nordøst og U.S. Midtvesten): 'Watercolors Home Run', 'Cape Diamond', 'Party Hardy', 'Julia Child', 'Children's Hope', 'Easy to Please'

Lær mer om roser fra vår Rose dyrking guide !

Hageplanter Roser